Liga Araba a cerut sambata Siriei sa opreasca atacurille armatei asupra populatiei civile anuntand decizia de a suspenda tara araba din randul gruparii regionale, titreaza Reuters. Miscarea neasteptata pune presiuni asupra presedintelui sirian Bashar al-Assad. Reprezentantul Siriei in Liga Araba a declarat ca decizia contravine protocoalelor organizatiei si ca tradeaza supunerea in fata "agendei vestice si americane".

Giulgiuri ce simbolizeaza victimele protestelor din Siria (Protest anti-sirian in fata sediului Ligii Arabe din Cairo)Foto: Reuters

Liga Araba va impune sanctiuni economice si politice asupra guvernului de la Damasc si le-a cerut statelor membre sa isi retraga ambasadorii din Siria. "Am fost criticati pentru faptul ca a durat atat de mult [n.r. sa se ia decizia], insa nu ne preocupa lucrul acesta in ceea ce priveste Siria. Aveam nevoie de o majoritatea pentru a aproba o astfel de decizie", a declarat prim-ministrul Qatarului Sheikh Hamad Bin Jassim.

"Invitam toate partidele de opozitie siriene la o intalnire la sediul Ligii Arabe pentru a ne pune de acord asupra unei viziuni unificate cu privire la perioada de tranzitie", a afirmat Jassim. Acesta a adaugat ca suspendarea Siriei intra in vigoare incepand cu 16 noiembrie.

Puterile vestice au sperat in repetate randuri ca Siria va fi izolata de vecinii ei arabi insa este prima data cand acest lucru se intampla. Unii lideri arabi au ezitat sa se intoarca impotriva unei alte natiuni arabe gandindu-se la felul in care un astfel de mesaj va fi receptionat de propriile popoare, sustin diplomatii.

Presedintele sirian a decis insa sa continue cu actiunile militare de reprimare a revoltei populare fara precedent impotriva regimului in ciuda planului de pace negociat de Liga Araba pe 2 noiembrie. Actiunile guvernului de la Damasc s-au soldat cu peste 3.500 de morti in cele 7 luni de violente. potrivit ONU.

Prim-ministrul Qatarului a lansat si posibilitatea ca Liga Araba sa ceara ajutorul ONU pentru a proteja drepturile sirienilor. "Daca violentele nu inceteaza, Secretarul General va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru drepturile omului, inclusiv al Natiunilor Unite", a declarat Jassim.

Yemen si Liban s-au opus suspendarii Libiei, iar Irakul s-a abtinut. Suspendarea Libiei din Liga este vazuta si ca o oportunitate pentru o interventie internationala in tara afectata de violente, dupa ce misiunea NATO in Libia, care a contribuit la indepartarea lui Muammar Gaddafi de la conducerea tarii, a primit aprobarea Consiliului de Securitate al ONU dupa ce Libia a fost suspendata din Liga.

"Acest pas aduce posibilitatea unei interventii straine, deschide usa pentru a angaja comunitatea internationala in caz si ne aminteste de ce s-a intamplat cu Libia”, a explicat pentru Reuters Nabil Abdel Fattah, un analist politic din cadrul Centrului pentru Studii Politice si Strategice Al-Ahram, din Cairo.

In jur de 100 de persoane adunate in fata sediului din Cairo al organizatiei, unde s-au adunat ministriii de externe al tarilor arabe, au strigat "Bashar trebuie sa plece, Siria este libera", arborand steaguri si pancarte pe care scria "Poporul vrea protectie internationala".

Seful delegatiei siriene la Liga Araba, Youssef el-Ahmed, a declarat sambata ca armata siriana a inceput sa se retraga din orase si a condamnat SUA pentru "amestec provocator" in afacerile interne ale tarii sale. Dupa anuntarea deciziei Ligii, Reprezentantul guvernului de la Damasc a declarat ca decizia contravine protocoalelor organizatiei si ca tradeaza supunerea in fata "agendei vestice si americane".

Contestarea lui Bashar

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza proprii cetateni.