Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a declarat ca americanii ar putea fi martorii unei crize economice majore, el cerand guvernului federal sa echilibreze bugetul si sa restabileasca increderea pentru a evita prabusirea economiei, transmite New York Post. Daca nu se intampla asta, acest lucru "ar putea sa fie inceputul declinului celei mai mari superputeri, celui mai mare motor economic creat vreodata", a spus Bloomberg in discursul sau radiofonic saptamanal, de la postul WOR.

Michael BloombergFoto: Reuters

New York Post scrie ca, cu cateva zile inainte, Bloomberg a tinut un discurs la Washington, in care solicita Congresului si presedintelui Barack Obama sa permita ca reducerile de taxe, implementate de fostul lider George W. Bush, sa ia sfarsit la finele anului 2012.

Primarul metropolei americane a cerut Legislativului de la Washington si presedintelui Obama sa cada de acord asupra reducerilor de cheltuieli, inclusiv reforma dreptului de salarizare.

Bloomberg, care este miliardar, a spus ca o crestere a taxelor si impozitelor ar putea sa incetineasca procesul de creare a locurilor de munca. In opinia sa, acest lucru este mai putin important decat restabilirirea increderii americanilor, pentru a face ca economia sa creasca din nou.

Marti, intr-un discurs tinut la Center for American Progress in Washington, Bloomberg a declarat: "comunitatea de afaceri internationala incepe sa faca comparatii intre Congresul american si Parlamentul grec, iar daca Supercomitetul (n.red. insarcinat ca, pana la 23 noiembrie, sa decida daca aproba extinderea, de catre presedintele Obama, a reducerilor de taxe implementate de George W. Bush) cade victima aceluiasi tip de paralizie partizana care-i defineste tot mai accentuat pe cei din Washington, acele susoteli vor creste in intensitate".

"Companiile isi exprima neincrederea in Washington din cauza lipsei de siguranta cu care se confrunta... (si) noi vedem efectele in lipsa cresterii locurilor de munca si a investitiilor".