Fortele speciale turce au reusit sa-l impuste mortal pe barbatul care, vineri seara, deturnase un feribot cu 24 de persoane la bord, transmite Reuters. Suspectul, despre care se banuieste ca este un militant kurd, a fost ucis intr-o operatiune desfasurata la primele ore ale diminetii de sambata, in apropiere de Istanbul.

Operatiune reusitaFoto: Reuters

Cei 18 de pasageri si sase membri ai echipajului au fost tinuti ostatici timp de 12 ore de barbatul care sustinea ca are asupra lui o bomba.

Decizia de a declansa operatiunea de comando a fost luata la ora 5:35 dimineata, cand ambarcatiunea se afla ancorata la cativa kilometri de tarm, la circa 50 km vest de Istanbul, a declarat guvernatorul Huseyin Avni Mutlu.

"La putin timp dupa declansarea operatiunii, vaporul a fost luat cu asalt, iar atacatorul ucis", a declarat Mutlu, adaugand ca "a fost evident ca suspectul era membru al unui grup terorist".

Guvernatorul de Istanbul a declarat ca barbatul, ce parea sa aiba intre 28-30 de ani, avea asupra lui un aparat cu butoane si cabluri, pe care genistii urmeaza sa-l analizeze.

Ulterior, guvernatorul provinciei Kocaeli, de unde plecase feribotul "Kartepe", a spus ca bomba s-a dovedit a fi falsa.

Niciunul dintre pasageri nu a fost ranit, insa cativa dintre ei au fost dusi la spital pentru verificari suplimentare.

Pasagerii au povestit ca "teroristul le-a spus celor din echipaj sa ne adune sus, pe punte. Nu l-am vazut deloc. Ne-a trimis ceai si biscuiti. Apoi, inainte de rasarit, am auzit cinci sau sase impuscaturi. Am deschis usa din spate pentru a-i lasa inauntru pe soldatii din trupele de comando", a declarat unul dintre pasageri, Kadir Altunoglu, citat de postul Samanyolu.

Un alt pasager, Ceyhun Tezer, a spus pentru canalul NTV ca, "din momentul in care i-am vazut prima oara pe cei din fortele speciale, n-a durat mai mult de 10 minute. Am auzit sase impuscaturi, ne-au spus ca trei au fost in cap si trei in piept".

Potrivit Reuters, pasagerii si-au dat seama ca vaporul fusese deturnat doar dupa ce au vazut informatiile prezentate la televizorul de pe vas.

Din momentul deturnarii, ambarcatiuni ale Pazei de Coasta, la bordul carora se aflau trupe de comando, au urmarit feribotul in Marea Marmara, inainte ca acesta sa epuizeze combustibilul si sa ancoreze.

Ministrul Transporturilor, Binali Yildirim, a declarat ziaristilor ca atacatorul nu a formulat nicio cerere concreta si a solicitat doar combustibil, mancare si bautura.

Informatii initiale afirmau ca cinci militanti kurzi, inarmati cu explozibil, deturnasera ambarcatiunea.

Vasul, care are o capacitate de 400 de pasageri, calatorea intre Izmit si Golcuk.

Izmit este un port la Marea Marmara, aflat la circa 100 km de Istanbul.

Suspectul ar fi membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), insa organizatia nu a confirmat deocamdata acest lucru.