Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi va demisiona imediat dupa adoptarea de catre parlament a reformelor bugetare si economice promise Uniunii Europeane, anunta AFP. Premierul Italiei i-a comunicat decizia sa presedintelui Giorgio Napolitano, imediat dupa ce a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor.

Silvio BerlusconiFoto: Reuters

Prim-ministrul italian Silvio Berlusconi a declarat, marti noaptea, ca a decis sa demisioneze, dupa adoptarea masurilor economice promise UE, deoarece "cel mai important lucru este binele tarii".

"Trebuie sa ne preocupam de situatia Italiei, de ceea ce se intampla in piete, pentru ca pietele nu cred ca Italia este capabila sau nu are intentia de a aproba masurile pe care Europa le-a cerut" a declarat Berlusconi, intr-un apel telefonic la unul dintre posturile sale de televiziune.

Trebuie sa "demonstram contrariul, ca suntem seriosi si ca (adoptarea masurilor de austeritate-n.r.) este principala noastra prioritate", a spus premierului Italiei. "Apoi, sunt celelalte lucruri, cum ar fi cine este sef al guvernului", a adaugat el.

"Suntem intr-o situatie dificila. Europa a solicitat, cu insistenta, masuri care sa sustina economia Italiei", a mai spus Berlusconi.

Decizia premierului Berlusconi a fost confirmata de presedintia Italiei. "Primul-ministru i-a transmis sefului statului ca este constient de implicatiile rezultatului votului din Camera Deputatilor. In acelasi timp, el si-a exprimat ingrijorarea profunda cu privire la necesitatea urgenta de a oferi raspunsuri clare partenerilor europeni, prin aprobarea legii privind stabilitatea financiara. De indata ce acest plan va fi adoptat, premierul ii va prezenta demisia sa presedintelui", precizeaza Presedintia Italiei, citata de Corriere della Serra.

Dupa plecarea lui Berlusconi, Napolitano va incepe consultarile cu toate partidele politice, pentru a incerca sa formeze un nou guvern. Berlusconi si-a exprimat insa indoiala ca un nou guvern ar putea obtine o majoritate stabila si a solicitat organizarea cat mai curand posibil a alegerilor anticipate, recunoscand in acelasi timp ca presedintele este cel care trebuie sa decida.

Programul actual prevede aprobare acestor masuri pana pe 18 noiembrie, in Senat si pana la sfarsitul lunii la Camera Deputatilor.

Guvernul lui Silvio Berlusconi a pierdut majoritatea parlamentara, in urma unui vot crucial desfasurat marti in Camera Deputatilor de la Roma.

Berlusconi a castigat votul pentru aprobarea bilantului pe anul 2010 al statului italian, intrucat opozitia s-a abtinut, dar a obtinut numai 308 voturi, cu mult sub cele 316 voturi necesare pentru o majoritate absoluta (din cele 630 de locuri de deputat). Opozitia a sustinut imediat ca votul arata ca Berlusconi trebuie sa-si prezinte demisia.

Tot marti, Berlusconi pierduse si sprijinul aliatului Umberto Bossi de la Liga Nordului. Bossi, care asigura supravietuirea politica a cabinetului Berlusconi, i-ar fi cerut acestuia demisia.

Principalele momente ale declinului guvernului lui Berlusconi

Supus unei presiuni imense si continue din partea pietelor internationale si a membrilor rebeli din propriul partid, Silvio Berlusconi, premier al Italiei din 2008, isi recunoaste infrangerea si a anunta, pentru prima data, ca isi va da demisia, dupa ce, in repetate randuri, a respins cu vehementa posibilitatea plecarii din fruntea guvernului Italiei.

- 13 si 14 aprilie 2008: Partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertatii (PdL), creat impreuna cu Gianfranco Fini si aliatul sau de la Liga Nordului, Umberto Bossi, castiga alegerile legislative cu o majoritate covarsitoare 174 de locuri din 315 in Senat si 344 din cele 630 ale Camerei Deputatilor.

- Noiembrie 2009: Apar primele tensiunile publice intre Gianfranco Fini, presedintele Camerei Deputatilor, care a criticat in mod deschis anumite politici guvernamentale, si Silvio Berlusconi.

- 28 si 29 martie 2010: Silvio Berlusconi a reusit sa invinga stanga cu ajutorul Ligii Nordului, insa propriul sau partid, PdL, castiga 26,7% din voturi.

- 30 iulie: Berlusconi ii cere lui Fini sa demisioneze din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, insa acesta refuza si, alaturi de 32 de parlamentari loiali, paraseste PdL si isi creeaza propria formatiune politica: Partidul pentru Viitorul si Liberatea Italiei (FLI).

- 7 noiembrie: Aflat la Perugia, in fata a 10.000 de sustinatori, Fini cere demisia lui Berlusconi.

- 2 decembrie: Aproximativ 80 de deputati apartinand miscarii de centru dreapta ii cer lui Berlusconi sa plece din fruntea guvernului.

- 14 decembrie: Ca urmare a crizei politice initiate de Gianfranco Fini, seful guvernului cere un vot de incredere si castiga scrutinul cu 314 din totalul celor 630 exprimate.

- 30 mai 2011: Patridul de dreapta, condus de Silvio Berlusconi, pierde Milano, capitala economica a Italiei, si sufera o infrangere la Napoli (sud), in al doilea tur al alegerilor locale. Milano, condus de fortele de centru-dreapta de 20 de ani, este orasul natal al lui Berlusconi si gazduieste sediul imperiului sau mediatic, Fininvest.

- 13 iunie: Un nou esec politic al lui Berlusconi: italienii resping, intr-un referendum privind revenirea la energia nucleara, la care s-a renuntat printr-un referendum in 1987, in urma catastrofei de la Cernobal, liberalizarea serviciilor de furnizare a apei si imunitatea penala.

- 15 iulie: Guvernul castiga 316 voturi intr-un un vot de incredere asupra planului de austeritate destinat sa puna ordine in finantele publice.

- 20 iulie: Camera Deputatilor autorizeaza, cu o majoritate de 319 de voturi, arestarea lui Alfonso Papa, un membru al partidului lui Silvio Berlusconi implicat intr-un caz de coruptie, adancind si mai tare prapastia dintre Berlusconi si Liga Nordului

- 14 septembrie: Guvernul de centru-dreapta al Italei castiga votul de incredere, in Camera Deputatilor asupra planului de austeritate, care are drept scop echilibrarea bugetului pana in 2013.

- 14 octombrie: Silvio Berlusconi trece la limita de votul de incredere care a avut loc in Parlament pe fondul temerilor legate de modul in care permierul italian gestioneaza situatia economica si de scandalurile personale in care este implicat. Majoritatea politicienilor cred, totusi, ca seful guvernului nu va ajunge sa-si finalizeze mandatul, care se incheie in 2013.

- 3 noiembrie: Doi membri ai PdL demisioneaza din partid, iar Berlusconi pierde majoritatea absoluta in Camera Deputatilor.

Anul 2011 a fost, de asemenea, marcat de o reluare a proceselor impotriva lui Silvio Berlusconi, implicat in numeroase scandaluri sexuale. 24 de procese i-au fost intentate lui Berlusconi, din 1993 si pana in prezent, insa niciunul nu s-a soldat cu o condamnare definitiva.

El are trei procese pe rol la Milano, care implica evaziune fiscala, prostitutie cu minori si influentarea martorului.

La finalului unui summit tensionat, G20 au decis sa puna sub "supraveghere economica" Italia, din cauza datoriei sale uriase, care ameninta zona euro. Presiunea pietelor s-a accentuat asupra Italiei, a treia economie din Zona Euro si al patrulea contractor de credite din lume, si principala tinta a investitorilor in cazul contagiunii crizei.

Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a facut apel la Fondul Monetar International pentru o "verificare publica" trimestriala a aplicarii masurilor anticriza in Italia. Acesta a primit si a refuzat o propunere de ajutor financiar din partea FMI, considerand-o ca nefiind "necesara".