Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat marti Slovacia pentru sterilizarea unei tiganci, apreciind ca femeia nu era in masura sa realizeze implicatiile acestei operatiuni, relateaza AFP.

In motivare, prima care vizeaza un dosar de sterilizare fortata, CEDO apreciaza ca Slovacia a aplicat un tratament inuman si degradant si a violat dreptul acesteia la respectarea vietii private si familiale.

Femeia a fost sterilizata in 23 august 2000 la spitalul din Presov (est) unde urma sa dea nastere celui de-al doilea sau copil, prin cezariana.

Pentru a o convinge, personalul medical i-a spus ca o noua sarcina i-ar pune in pericol atat viata, cat si pe cea a unui viitor copil.

Femeia a semnat atunci formularul de consimtamant fara sa inteleaga "semnificatia sterilizarii, natura si consecintele procesului si in special caracterul sau ireversibil".

Reclamanta a sustinut ca originea sa etnica, specificata clar in dosarul medical, a jucat un rol decisiv in sterilizare.

Pentru judecatorii din Strasbourg, medicii "au dat dovada de o lipsa de respect flagranta fata de dreptul la autonomie si alegere in calitate de pacient".

Curtea noteaza ca pacineta a semnat consimtamantul in timp ce se afla "in travaliu, intinsa pe pat, timp de mai multe ore" si ca "aparent nu a primit informatii complete despre starea sa de sanatate, sterlizarea avuta in vedere si/sau alte metode de inlocuire".

Curtea a respins insa acuzatia de discriminare, apreciind ca nu dispune de informatii suficiente pentru a demonstra ca actiunea medicilor "a fost motivata deliberat din considerente rasiale".

CEDO a dispus plata a 31.000 euro cu titlul de daune morale.

Slovacia a adoptat in mai 2004 o lege care prevede in cazul sterilizarii o cerere si un consimtamant scris, urmata de un interval de 30 de zile inainte de interventia chirurgicala.