Umberto Bossi, seful Ligii Nordului si principal aliat al lui Silvio Berlusconi, caruia ii asigura supravietuirea in Parlament, i-a cerut marti sefului guvernului italian sa demisioneze, scrie presa italiana, citata de AFP.

"I-am cerut sa faca un pas inapoi", a afirmat acesta, in fata ziaristilor, la Camera deputatilor. El a apreciat totusi ca acest lucru nu se va intampla in cadrul votului-test din aceasta zi, asupra bilantului statului italian in 2010 si care va fi, in opinia sa, adoptat fara probleme.

Umberto Bossi a precizat ca va sustine numirea lui Angelino Alfano in fruntea unui nou guvern.

Alfano, fost ministru al justitiei in guvernul lui Silvio Berlusconi, este in prezent secretar general al PDL (Poporul Libertatii, partidul lui Berlusconi), iar numele sau ar putea intruni un consens larg pentru a conduce un guvern de tranzitie.

Un vot test pentru Il Cavaliere urmeaza sa aiba loc marti dupa-amiaza asupra bilantului pe anul 2010 al statului italian.

Presa italiana considera ca numarul deputatilor care ar putea sa voteze acest document tehnic nu va depasi 311 sau 312, sub majoritatea absoluta de 316.

Nimeni nu subestimeaza capacitatea lui de Silvio Berlusconi de a convinge indecisii si de a reveni in ultimul moment. Daca acest text va fi votat de un numar de deputati inferior majoritatii absolute - opozitia a lasat sa se inteleaga ca se va abtine - acest lucru inseamna ca Berlusconi nu mai dispune de o majoritate care ii permite sa guverneze.