Presedintele Frantei i-ar fi spus lui Barack Obama, intr-o intalnire bilaterala privata prilejuita de summitul G20 de joi, ca nu il mai "suporta" pe premierul israelian Benjamin Netanyahu si crede ca acesta "este un mincinos", scrie site-ul francez specializat pe analize mediaArret sur images (@si), citat de Ynetnews.com.

Nicolas Sarkozy si Barack ObamaFoto: Reuters

Discutia, care a avut loc intr-o camera privata dupa o conferinta de presa, a debutat cu liderul american reprosandu-i lui Sarkozy ca nu l-a avertizat ca va vota in favoarea aderarii Palestinei la UNESCO, in ciuda opozitiei SUA.

Apoi, conversatia a atins subiectul premierului israelian, Benjamin Netanyahu. "Nu il mai suport, este un mincinos", i-ar fi spus Sarkozy. "Tu te-ai saturat de el, insa eu trebuie sa discut cu el in fiecare zi!" i-a raspuns Obama.

Aceste remarci "atat de directe", potrivit @si, ar fi trebuit sa fie confidentiale, insa microfoanele celor doi lideri au fost lasate deschise in mod accidental.

Problema de comunicare a ramas neobservata cateva minute, iar discutia celor doi lideri, care a deviat rapid catre alte subiecte, a putut fi ascultata de circa 5 jurnalisti, care inca aveau in posesia lor castile oferite de presedintia franceza pentru traducerile simultane din timpul conferintei de presa.

"Pana cand si-au dat seama organizatorii, trecusera deja trei minute (din discutie)", a relatat un jurnalist.

Site-ul explica faptul ca subiectul nu a aparut in presa pentru ca jurnalistii au semnat un acord prin care se angajau sa pastreze discretia. Un jurnalist a confirmat luni ca "au existat discutii intre jurnalisti si au fost de acord sa nu publice comentariile avand in vedere natura sensibila a problemei". Acesta a adaugat ca este enervant sa nu poti publica aceste informatii, insa, in acelasi timp, jurnalistii sunt supusi unor reguli deontologice precise care ar fi fost astfel incalcate.