Un aparat Boeing 787 Dreamliner al companiei aeriene japoneze ANA a aterizat doar la a doua incercare, duminica, pe un aeroport din vestul tarii, dupa ce aparatul s-a confruntat cu probleme la trenul de aterizare, informeaza AFP. Aeronava avea la bord 240 de persoane. Acesta este cel de-al treilea incident cu trenul de aterizare inregistrat in ultimele saptamani, in care sunt implicate aeronave de pasageri.

Boeing 787 DreamlinerFoto: Reuters

ANA a anuntat ca incidentul a avut loc duminica, cand, cu cateva minute inainte de aterizare, un monitor de la bord a indicat faptul ca trenul de aterizare al aparatului nu iesise complet. Echipajul a abandonat prima tentativa de aterizare, reusind sa aduca aparatul pe pista doar la a doua incercare.

Pilotul a fost nevoit sa efectueze manual operatiunea de scoatere a trenului de aterizare.

Incidentul de duminica reprezinta prima problema intampinata de noul avion 787 Dreamliner al producatorului american Boeing, dupa intrarea sa in folosinta. La 26 octombrie, o aeronava 787 Dreamliner a companiei All Nippon Airways (ANA) a efectuat primul sau zbor comercial, pe ruta Tokyo - Hong Kong, cu 252 de persoane la bord.

Primul zbor de incercare al aparatului 787 Dreamliner avut loc in 22 decembrie 2009, cu doi ani intarziere fata de estimarile initiale.

Dreamliner este considerat crucial pentru viitorul Boeing, care nu a mai lansat un nou model de aeronave de cursa lunga de 15 ani, cand a propus B777.

Constructorul sustine ca acest avion permite o economie de carburant de 20% si iar costurile de mentenanta vor fi cu 30% mai mici, in comparatie cu aeronavele de aceeasi talie. De asemenea, sustine Boeing, avionul va fi mai silentions si ofera un grad sporit de confort pentru pasageri.

Acesta este cel de-al treilea incident cu trenul de aterizare inregistrat in ultimele saptamani, in care sunt implicate aeronave de pasageri.

La 18 octombrie, pilotii unui aparat Boeing 727-200 ce apartine companiei Iran Air au reusit sa aterizeze avionul pe un aeroport din Teheran in ciuda faptului ca rotile din fata nu au mai putut fi coborate. Aparatul, la bordul caruia se aflau 94 de pasageri si 19 membri ai echipajului, efectua un zbor intre aeroportul Sheremetyevo din Moscova si Imam Khomeini din Teheran.

In momentul in care se pregateau de aterizare in capitala iraniana, membrii echipajului au descoperit ca trenul din fata al aparatului nu putea fi coborat.

Pilotii au decis atunci sa zboare pe aeroportul Mehrabad, reusind sa aterizeze aeronava doar pe rotile din spate.

La 1 noiembrie, un aparat Boeing 767 care decolase din Newark (New Jersey) a efectuat o aterizare de urgenta pe aeroportul international Frederic Chopin din Varsovia dupa ce a avut probleme la trenul de aterizare. Avionul companiei LOT a zburat circa o ora deasupra Varsoviei, inainte ca pilotii sa decida aterizarea aeronavei "pe burta". Presedintele Bronislaw Komorowski a anuntat ca va decora echipajul cu medalii de stat, dupa ce toate cele 230 de persoane de la bord au scapat nevatamate.