Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a dezmintit categoric sambata seara orice intentie de demisie, ironizand adeptii guvernelor Italiei de dupa al doilea Razboi Mondial, care durau "11 luni in medie", relateaza AFP.

"Sunt dezolat sa dezamagesc nostalgicii Primei Republici, cand guvernele durau in medie 11 luni", a precizat acesta, intr-un comunicat de presa.

Potrivit lui Berlusconi, "palatele romane gem de zvonuri si de rautati asupra unui singur subiect: demisia acestui guvern". Dar Il Cavaliere, 75 de ani, a subliniat ca nu s-a gandit nici macar un minut la acest lucru, din simt de "responsabilitate fata de alegatori si de tara".

Seful Partidului Democrat, principala forta de opozitie de centru stanga, Pier Luigi Bersani, a cerut din nou, sambata, demisia lui Berlusconi, in cadrul unui mitig desfasurat la Rome.

El a promis sa "restituie Italiei rangul pe care si l-a pierdut", intr-o aluzie la suprevegherea speciala a Uniunii europene si a FMI asupra angajamentelor bugetare si a reormelor asumate de guvern.

Italienii denumesc Prima Republica perioada cuprinsa intre anii 1946 si 1992, cand democrat-crestinii si socialistii erau principalele forte politice si isi imparteau puterea, inainte de a se prabusi, din cauza scandalului politic-financiar Maini Curate.