Politia irakiana a arestat mama unui copil de noua ani care a efectuat, la cererea sa, un atac sinucigas impotriva unei moschei siite, in 2006, a declarat sambata, pentru AFP, un locotenent colonel al politiei din provincia Diyala.

"Souad al-Obeidi a fost arestata vineri, alaturi de prietenul ei, Hamid Alwan, 53 de ani, dupa atacul impotriva militiilor Sahwa (anti al-Qaeda, n.r.), la Baquaba", a precizat acesta.

In varsta de 47 de ani, aceasta vaduva sunita era, la momentul atacului, mama lui Hana, o fata de 14 ani care era casatorita, si a doi fii, Kazem Latif Kazem, 18 ani, si Murtada Latif Kazem, 9 ani. Ea locuia in regiunea Khales, la 65 km nord-est de Bagdad, in provincia Diyala.

Prietenul sau, membru al organizatiei teroriste al-Qaeda, locuia in Amriya, un cartier situat in vestul Bagdadului.

"El a reusit sa o conviga sa il imbrace cu o vesta cu explozibil pe micutul Latif pentru a se detona in moscheea siita din Khales. L-au dus cu masina, dar pe drum ea a inceput sa planga. A dat-o jos din masina si l-a dus pe fiul sau sa se detoneze in moschee", a explicat locotenent-colonelul.

"Doua luni mai tarziu, Hamid a incercat sa o convinga pe mama sa-si sacrifice si fiul de 18 ani, dar acesta a reusit sa fuga si s-a ascuns la sora sa casatorita", a adaugat acesta.

In 29 decembrie 2006, cel putin noua persoane au fost ucise, printre care si un imam, si opt ranite intr-un atentat sinucigas care a avut loc intr-o moschee siita. Copilul s-a detonat imediat dupa ruga de vineri.

In provincia Diyala, situata in nord-estul Bagdadului, cu capitala la Baquba, traiesc atat suniti cat si siiti si a fost teatrul unor confruntari sangeroase in care si-au pierdut viata mii de persoane.

"Dupa atacul de joi impotriva membrilor Sahwa, pe baza informatiilor primite, am arestat un grup de teroristi dispersati in provincie. Ea facea parte dintre ei si astfel am ajuns la Hamid, care a fost arestat vineri la Bagdad", a explicat ofiterul de politie.

Patru militieni anti-al-Qaeda, veniti sa-si ia salariul, si un soldat au fost ucisi joi de un kamikaze la Baquba.