O armata de 15.000 de insurgenti este coordonata din Turcia pentru a rasturna regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, informeaza The Telegraph, ceea risca sa arunce regiunea intr-un razboi deschis.

Sirienii protesteaza impotriva regimului lui Bashar al-AssadFoto: Reuters

"Armata siriana libera" isi propune sa fie "aripa militara a opozitiei siriene a regimului", a declarat liderul armatei pentru Daily Telegraph, care se afla intr-o zona bine pazita din estul Turciei.

Confirmarea unei forte armate care opereaza sub acoperirea autoritatilor din Turcia dovedeste ca atacurile din Siria provoaca un numar ridicat de victime in randul fortelor de securitate siriene. Furia premierului turc Recep Tayipp Edogan impotrivia presedintelui sirian pare motivata, mai ales ca promisiunile de reforma ale lui Bashar al-Assad au esuat, ceea ce a dus la o ruptura profunda.

"Suntem viitoarea armata pentru noua Sirie. Nu avem legatura cu nici o secta, religie sau partid politic", sustine liderul armatei, colonelul Rias al-Assad.

"Armata siriana libera" este formata de dezertori din armata regimului sirian. Luptatorii noii armate efectueaza "operatiuni de inalta calitate impotriva soldatilor din guvern si impotriva agentilor de securitate", a precizat colonelul Assad.

Armata de insurgenti si-a asumat, de altfel, responsabilitatea pentru uciderea a noua soldati sirieni de saptamana trecuta, in luptele dintr-un oras din centrul Siriei. Inca 17 soldati sirieni au fost ucisi vineri, in orasul Homs, in timpul ciocnirilor violente cu fostii camarazi.

Colonelul Assad detine propria "echipa" de soldati turci care se ocupa de securitatea sa, iar accesul la el se face prin intermediul ministerului de externe turc.

Desi Turcia pretinde ca are un rol umanitar in Siria, exista temeri ca armata colonelului Assad efectueaza operatiuni transfrontaliere.

"Luptatorii nostri protejeaza periferiile oraselor si a satelor disidente si ataca soldatii care ucid manifestantii pasnici", a afirmat Assad. El a precizat ca soldatii sai sunt inarmati cu pistoale si munitia furata a regimului sirian.

Marimea miscarii ramane, pe moment, incerta, insa estimarile variaza de la 5000 la 15.000 de soldati. Multi dintre ei au trecut granita Siriei si sunt gazduiti in tabere bine pazite din Turcia. Colonelul Assad a cerut, de altfel, comunitatii internationale sa impuna atat o interdictie aeriana, cat si una maritima.

"Nu dispunem de capacitatea de a cumpara arme, insa trebuie sa protejam civilii din Siria", a declarat colonelul Assad. "Dorim sa facem o 'zona sigura' in nordul Siriei, o zona tampon in care noua armata sa se poata organiza", a adaugat el. Cu toate acestea, miscarea lui Rias al-Assad nu reprezinta o amenintare serioasa la adresa regimului sirian din cauza munitiei insuficiente.

Liderul noii armate isi doreste, totodata, ca fortele sale sa fie recunoscute ca aripa in cadrul Consiliului National sirian.