Pakistanul si-a mutat armele nucleare in camioane de marfa pentru a le ascunde de serviciile secrete americane, crescand astfel riscul ca acestea sa fie furate de militantii islamisti, scrie presa americana, citata de AFP.

Armata pakistaneza a luat aceasta decizie dupa raidul american in care a fost ucis Osama bin Laden, in luna mai, potrivit unei anchete comune efectuata de revistele Atlantic si National Journal.

Operatiunea impotriva liderului al-Qaeda a intarit temerile Islamabadului ca americanii vor incerca intr-o zi sa le fure arsenalul nuclear, pentru a nu cadea in mana islamistilor radicali.

Generalul in retragere Khalid Kidwai, care conduce Divizia planificarilor strategice (SPD) insarcinata cu securitatea armamentului nuclear, a dispersat diverse componente si materiale sensibile in diferite locuri ale tarii.

Dar, in loc sa le transporte in vehicule blindate organizate in convoaie protejate, arme nucleare "capabile sa distruga orase intregi sunt transportate in camionete de marfa pe strazile aglomerate si periculoase ale tarii", spun cele doua reviste.

Pentagonul nu a dorit sa comenteze informatiile dar un ofiter american de rang inalt a afirmat vineri ca Statele Unite isi pastreaza increderea in capacitatea Islamabadului de a asigura securitatea arsenalului nuclear.

Potrivit celor doua reviste, Comandamentul american pentru operatiuni speciale (JSOC) se antreneaza de ani de zile pentru o operatiune impotriva a aproximativ zece situri nucleare pakistaneze, pentru a dezamorsa bombele in cazul in care guvernul central pierde controlul asupra lor.