Prim ministrul grec George Papandreou a incheiat un acord cu ministrii cabinetului sau prin care el este de acord sa demisioneze si sa faca loc unui guvern de coalitie in cazul in care acestia il vor ajuta sa castige un vot de incredere vineri in Parlamentul grec, au declarat joi surse guvernamentale citate de agentia Reuters.

"I s-a spus ca trebuie sa renunte la functie calm, in scopul de a-si salva partidul (Pasok) ", a declarat o sursa sub acoperirea anonimatului. "A fost de acord sa demisioneze. A fost foarte civilizat, fara dusmanie...",a adaugat sursa citata.

Contestat chiar si in randurile partidului sau, Partidul Socialist (Pasok) pentru propunerea sa de organizare a unui referendum privind ajutorul financiar european pentru Grecia, George Papandreou, a declarat, joi seara, in timpul unei dezbateri in Parlament, ca nu este de neinlocuit in postul sau de prim-ministru. Biroul sau de presa a refuzat sa comenteze asupra discutiilor din cadrul guvernului.

Opozitia conservatoare, pana acum impotriva planului de salvare a Greciei, a cerut plecarea sefului guvernului si alegeri anticipate in sase saptamani.

Potrivit unor surse guvernamentale, mai multi ministri intre care si cel de Finante, Evangelos Venizelos, au discutat cu premierul pentru a incerca sa gaseasca o iesire onorabila din socul pe care l-a provocat pietelor financiare si tarilor europene propunerea lui Papandreou de organizare a unui referendum in Grecia privind planul european de salvare a tarii.

Intr-o intalnire tensionata la Cannes, miercuri seara,presedintele francez Nicolas Sarkozysicancelarul germanAngela Merkela avertizatelca Atenanu vamai primi uncent dinajutorul financiar pana candnu isi va indepliniangajamentele fata dezona euro.

Grecia urma sa primesca o transa vitala de 8 miliarde de euroin aceasta lunasianuntase cava intra in incapacitate de plata la mijlocul lunii decembriedaca nu va primi imprumutul.