Opinia publica germana este in favoarea plecarii Greciei din zona euro, informeaza Reuters. Sondaje, editoriale si declaratii ale unor politicieni germani aparute joi indica nemultumirea fata de evenimentele din Grecia si favorizeaza o decizie de excludere a tarii din zona euro inainte ca situatia ei sa afecteze si mai mult prosperitatea regiunii.

Daca inainte de aceasta saptamana, cei mai multi germani au acceptat viziunea guvernului conform careia Grecia trebuie sa ramana in zona euro iar o plecare nu ar face decat sa agraveze problemele din regiune, in decursul zilei de joi, opinia publica s-a schimbat. Un sondaj telefonic realizat de reteaua de televiziune N-TV arata ca 96% dintre respondenti doresc ca Grecia sa paraseasca zona euro.

Potrivit unui alt sondaj condus de institutul de cercetare politica Infratest dimap prin intermediul postului de televiziune ARD, 82% dintre respondenti au declarat ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro in cazul in care nu respecta acordul UE. Acelasi sondaj releva faptul ca 84% dintre cei chestionati se astepta ca tara lor sa acopere factura pentru salvarea Greciei in conditiile in care Germania are cea mai puternica economie a UE.

Directorul Institutului German de Cercetare Economica (DIW), Gert Wagner, a declarat ca germanii s-au saturat de agitatia creata de Grecia. Intrebat de ce atat de multi germani vor o zona euro fara Grecia, Wagner a raspuns: "Multi oameni sunt, pur si simplu, satui de nelinistea legata de zona euro si de grijile financiare. Pot sa inteleg ca vor sa se termine si ca nu vor sa isi mai faca griji pentru banii lor de fiecare data cand deschid un ziar."

Wagner a adaugat ca este o "greseala fatala" sa crezi ca plecarea Greciei ar rezolva problema: "Foarte putina lume se gandeste ca stabilitatea politica a Europei ar fi pusa in pericol daca Grecia ar fi data afara".

Hermann Otto Solms, expert pe probleme financiare in cadrul coalitiei de centru dreapta a Cancelarului Angela Merkel, a declarat ca Grecia ar trebui totusi sa se gandeasca la posibilitatea de a parasi zona euro in cazul in care nu va implementa masurile de austeritate.

Coalitia Angelei Mekel a avut mult de suferit in urma problemei Greciei dupa ce o parte a reprezentantilor partidelor la putere au votat impotriva acordarii ajutorului.

Pentru Angela Merkel, criza zonei euro a insemnat si o pierdere a sprijinului politic pentru o candidatura la alegerile din 2013, subliniaza Reuters. "Se poate vedea cum criza euro afecteaza alegatorii. Oamenii se tem ca le va afecta, in mod negativ, prosperitatea. Vor ca alesii lor sa le apere interesele. Merkel nu mai inspira incredere asa cum facea inainte", a declarat directorul Institutului de Cercetare Sociala si Analiza Statistica FORSA, Manfred Guellner.