Romania s-a plasat pe pozitia 50 in Indexul Dezvoltarii Umane realizate de Programul ONU pentru dezvoltare (PNUD), la fel ca in 2010, fiind incadrata in clasament de Palau si Cuba. IDU tine cont de nivelurile de venit, sanatate si educatie, insa incepand de anul trecut a inclus si un indice ajustat de "inegalitate", care a dat peste cap ierarhiile.

Romania se afla la categoria "dezvoltare ridicata", care este cuprinsa intre pozitiile 48 si 95.

Raportul intreg poate fi consultat aici.

Odata cu lansarea Raportului, cu o zi inanite de summitul G20 de la Cannes, Pnud a facut un apel la comunitatea internationala sa ajute tarile sarace sa combata amenintarile de mediu, care le afecteaza puternic dezvoltarea. In acest sens Pnud recomanda instaurarea unei taxe pe tranzactii financiare internationale, care ar finanta actiunile de combatere a efectelor climatice devastatoare.

Potrivit raportului citat de The Guardian, in ultimii 40 de ani indicele pentru cele mai putin dezvoltate tari, care ocupa ultimul sfert din clasament, a crescut cu 82%, dublu fata de indicele global. Daca ritmul ar continua pentru urmatorii 40 de ani, aceste natiuni ar putea ajunge la standarde de care acum se bucura doar tarile dezvoltate din primul sfert al clasamentului, ceea ce ar fi "o realizare exceptionala pentru dezvoltarea umana globala in mai putin de un secol".

Insa trendul acesta pozitiv risca sa fie puternic afectat pana in 2050 de riscurile ce tin de problemele de mediu, pentru ca tarile cele mai sarace sunt cele mai afectate de dezastrele provocate de schimbarile climatice - inundatii, seceta, furtuni dar si poluare.

Pentru a masura aceste deficite grave in materie de sanatate, educatie si nivel de trai, Pnud a creat un indice de saracie multidimensionala, care anul acesta examineaza pentru prima data amploarea "privatiunilor de mediu", in termeni de acces la combustibil sau apa curata.

"Cifrele sunt socante", a declarat autorul principal al raportului, Jeni Klugman, citata de AFP.

In tari in curs de dezvoltare, cel putin 6 persoane din 10 sufera de unul dintre aceste lipsuri.

Mai mult, jumatate din cazurile de malnutritie din lume se datoreaza factorilor de mediu.

In prezent, 20% din oameni - 1,5 miliarde de oameni - nu au acces la electricitate.

Indicele dezvoltarii umane (IDH) arata un progres pe plan mondial (de la valoarea de 0,679 la 0,682). Cu toate acestea, IDH-ul ajustat cu noul factor introdus de Pnud - inegalitatea - arata o decadere de circa 23% intr-un an.

"Cele mai mari pierderi s-au inregistrat in domeniul educatiei, urmat de venituri si sanatate", a indicat Klugman.

Mai exact, noteaza Reuters, desi SUA este a patra tara din lume unde se traieste bine, indicele ajustat al Pnud potrivit criteriului inegalitatii o coboara pe pozitia 23. ONU intentioneaza ca in viitor acest criteriu sa devina permanent in IDH, pe langa prosperitatea economica, speranta de viata si nivel de educatie.

Coreea de Sud, ocupanta locului 15, este pe 28 in clasamentul ajustat. Canada coboara 6 locuri, de pe 6 pe 12 din cauza acestui criteriu.

Insa exista si tari care au dat dovada de egalitate, in special cele scandinave: Norvegia ramane pe locul 1 - pozitie pe care a ocupat-o in ultimii 9 ani - si in ceea ce priveste indexul ajustat; Danemarca urca pe locul 8 de pe 16, iar Suedia urca pe 3 de pe 10.

Indexul ajustat pe inegalitate tine cont de inegalitati in trei zone: speranta de viata, educatie si venituri.

Vezi mai jos clasamentul:

1 Norvegia

2 Australia

3 Olanda

4 SUA

5 Noua Zeelanda

6 Canada

7 Irlanda

8 Liechtenstein

9 Germania

10 Suedia

11 Elvetia

12 Japonia

13 Hong Kong, China (SAR)

14 Islanda

15 Coreea

16 Danemarca

17 Israel

18 Belgia

19 Austria

20 Franta

……………

48 Uruguay

49 Palau

50 Romania

51 Cuba

52 Seychelles

53 Bahamas

54 Muntenegru

55 Bulgaria

..............

180 Sierra Leone

181 Burkina Faso

182 Liberia

183 Ciad

184 Mozambic

185 Burundi

186 Niger

187 Republica Democrata Congo