Israelul este resemnat in fata unui vot favorabil aderarii palestinienilor ca membru cu drepturi depline la UNESCO si se va alatura Statelor Unite in actiunea de retragere a contributiei financiare la aceasta organizatie, a declarat pentru AFP ambasadorul statului israelian la UNESCO.

"In conditiile in care discutiile vor fi terminate in jurul orei 12,30-13,00 (11,30-12,00 GMT), va exista un vot si palestinienii vor castiga", a recunoscut Nimrod Barkan, in conditiile in care cele 193 de tari membre ale UNESCO reunite in Conferinta generala urmeaza sa se pronunte la Paris asupra acestei aderari palestiniene.

Diplomatul a precizat ca Israelul se va alatura Statelor Unite si urmeaza sa-si suspende finantarea pentru activitatile UNESCO.

"Americanii isi vor retrage finantarea, si aceasta reprezinta 22% din bugetul organizatiei", a spus ambasadorul. "Nu cred ca vom continua sa ne platim contributiile anuale si ii vom urma pe americani, care vor retrage aproximativ un sfert din bugetul UNESCO", a continuat el.

"Va deveni imposibil pentru UNESCO sa-si indeplineasca misiunea", a comentat ambasadorul.

Doua legi adoptate in anii 1990 de Statele Unite interzic finantarea unei agentii specializate a Natiunilor Unite care accepta palestinienii in calitate de membru deplin, in absenta unui acord de pace cu Israelul.

"Exista un potential efect de domino al acestei rezolutii (a UNESCO) asupra altor agentii specializate ale ONU", unde presedintele palestinian Mahmoud Abbas a prezentat, in 23 septembrie, cererea de recunoastere a Palestinei la ONU, a mai spus Nimrod Barkan.

UPDATE Palestinienii au devenit membru cu drepturi depline al UNESCO, dupa votul care a avut loc luni la Paris, anunta AFP.

"Conferinta generala (care reuneste ansamblul statelor membre) decide admiterea Palestinei ca membru al UNESCO", arata rezolutia adoptata cu 107 voturi pentru, 52 de abtineri si 14 voturi impotriva.

Statele Unite, Germania si Canada au votat impotriva, in timp ce Italia si Marea Britanie s-au abtinut.

Cvasi-totalitatea tarilor arabe, africane si latino-americane s-au pronuntat in favoarea admiterii.

"Intrarea Palestinei aduce numarul de state membre ale UNESCO la 195", a precizat UNESCO, intr-un comunicat publicat imediat dupa vot.