​Conservatorul Rosen Plevneliev, candidatul partidului de guvernamant de centru-dreapta GERB, este noul presedinte al Bulgariei, dupa ce a obtinut 55,3% din voturi in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, anunta primele exit poll-uri realizate la iesirea de la urne, citate de Novinite.com.

Rosen PlevnelievFoto: Reuters

Contracandidatul lui Plevneliev in al doilea tur de scrutin, Ivailo Kalfin, candidatul Partidului Socialist bulgar, a obţinut 44,7% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne.

Rata de participare la vot la alegerile de duminică a fost de peste 50 la sută.

Rosen Plevneliev s-a clasat pe primul loc in preferintele alegatorilor si in primul tur al alegerilor, pe 23 octombrie, cand a obtinut 40,11% din voturi, devansandu-l cu peste 10 procente pe contracandidatul sau socialist, Ivailo Kalfin, care a obtinut atunci 28,96% din voturi.

Rosen Plevneliev va prelua functia de la Gheorghi Parvanov, reprezentant al Partidului Socialist, care nu a mai putut candida dupa doua mandate succesive in functia de sef al statului.

Presedintele bulgar are in principal prerogative de reprezentare si este considerat drept autoritate morala; in cazul victoriei lui Plevneliev, partidul condus de premierul Boiko Borisov (GERB), va detine principalele parghii ale puterii.