Politicieni, miliardari, regizori de film si creatori de moda faimosi au participat, vineri seara, la redeschiderea Teatrului Balsoi din Moscova, dupa sase ani de restaurari, transmite Reuters. O petrecere exclusivista a marcat revenirea la viata a institutiei culturale din capitala rusa, una dintre cele mai prestigioase din lume.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Teatrul Balsoi, care aniverseaza 235 de ani de existenta, a fost renovat in urma unei investitii de 700 de milioane de dolari. Teatrul s-a inchis in 2005 intr-o conditie deplorabila, cu 70% din constructie aflata aproape de prabusire.

Cei 2.000 de invitati au pasit pe covorul rosu pentru a ajunge in cladirea fondata de Ecaterina cea Mare a Rusiei in 1776.

"Balsoi este unul dintre brandurile noastre nationale cele mai importante, astfel incat noi toti sarbatorim deschiderea cladirii principale a teatrului", a declarat presedintele Dmitri Medvedev, care le-a multumit celor care au participat la renovarea institutiei de cultura.

Printre cei prezenti la evenimentul de vineri s-au numarat Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe din Rusia, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, legenda baletului rus Maya Plisetskaya, actrita italiana Monica Belucci si soprana romana Angela Gheorghiu, care a si cantat in cadrul spectacolului.

Garzile de la Palatul Kremlin au fost postate in apropierea cladirii teatrului, luminat in albastru si auriu pentru redeschidere. "Atmosfera este fantastica, faptul ca teatrul a fost finalizat este minunat", a declarat Valentin Iudaskin, unul dintre cei mai cunoscuti creatori de moda din Rusia.

Centrul Moscovei a fost inchis traficului, pentru a permite invitatilor sa ajunga la Teatrul Balsoi.

Spectatorii au urmarit un repertoriu alcatuit in intregime din lucrari ale compozitorilor rusi, intre care Alexander Borodin, Dmitri Sostakovici si Sergei Prokofiev.

Evenimentul a fost transmis in direct in toata lumea de 600 de canale de televiziune, dar si de canalul YouTube oficial al teatrului.