​Peste 200 de persoane au protestat vineri, la Benghazi, pentru a cere ca legea islamica Sharia sa stea la baza noii legislatii a Libiei, informeaza AFP.

"Coranul este baza, iar Constitutia noastra trebuie sa se bazeze pe Sharia", au scandat manifestantii stransi in Piata Libertatii, locul de unde au pornit si conflictele armate din luna februarie, care au dus la sfarsitul dictaturii lui Muammar Gaddafi.

"Suntem o tara musulmana, iar Constitutia ar trebui sa reflecte convingerile noastre religioase", a declarat Ahmed al-Moghrabi, cel care a condus rugaciunea intr-o moschee din Benghazi. "Oamenii nostri au pornit revolutia si nu Occidentul", a adaugat el.

"Sub regimul lui Gaddafi, legea Sharia nu era aplicata in mod oficial, insa o aplicam in casele noastre, femeile sunt deja obisnuite", a afirmat Sabri Ali, unul dintre organizatorii protestului.

"In Libia, exista numeroase persoane de 30 de ani, chiar de 40 de ani, care nu au fost niciodata casatorite. Exista mii de vaduve care si-au pierdut sotii in luptele impotriva lui Gaddafi. Ele ar putea, de asemenea, sa inceapa o noua viata", a continuat Sabri Ali, referindu-se la poligamie, care este permisa de islam, dar in conditiile impuse in Libia.

Consiliului National de Tranzitie din Libia a proclamat duminica eliberarea de sub regimul Gaddafi. Presedintele CNT Mustafa Abdeljalil a declarat ca Libia se va conduce de acum inainte dupa legea islamica Sharia. In consecinta, toate legile in vigoare care nu sunt compatibile cu Sharia sunt declarate nule. Regimul Gaddafi interzisese, de exemplu, poligamia si accepta divortul. De acum inainte, poligamia nu va mai fi interzisa. In schimb, conform legii Sharia, libieni nu vor mai putea divorta.