Un baiat de 13 ani din Turcia a fost scos in viata de sub ruine la cinci zile dupa cutremurul care a devastat partea estica a tarii, transmite Reuters vineri, in ziua in care autoritatile au anuntat ca bilantul mortilor a ajuns la 570 de morti. Salvarea miraculoasa a lui Ferhat Tokay a ridicat moralul turcilor, in contextul in care mii de supravietuitori ai seismului de 7.2 grade si-au petrecut ultimele nopti in frig si ploaie.

Ferhat Tokay, o salvare miraculoasaFoto: Reuters

Ferhat Tokay a fost scos de sub daramaturile unui bloc din Ercis, orasul cel mai greu lovit de seismul de duminica. "Am inceput sa sapam si, prima data, i-am vazut mana. Si apoi am inceput sa-i vorbim. Ne-a spus: Imi este foame si sete", a declarat medicul Baris Dogan.

"Sentimentele mele sunt de nedescris. E ca si cum mi-as fi salvat propriul fiu", a spus doctorul, in timp ce Ozgur Yildiz, un prieten al baiatului, a afirmat: "N-am crezut ca a murit. Este un copil puternic. Ma simt atat de bine acum si as vrea sa-i transmit sa se faca bine cat mai repede".

Tokay a fost salvat de la primul nivel al unei cladiri cu sapte etaje, unde locuia impreuna cu familia sa, pe strada principala din Ercis.

Reuters scrie ca circa 50 de persoane au sapat printre daramaturi, sperand sa gaseasca si alti supravietuitori ai cutremurului. Cel putin 10 persoane din cladirea lui Tokay sunt inca date disparute.

Administratia pentru Dezastre si Situatii de Urgenta a anuntat vineri ca numarul mortilor a ajuns la 570 de persoane, iar alte 2.555 au fost ranite in cel mai mare cutremur produs in Turcia in ultimul deceniu.

Reuters scrie ca supravietuitorii cutremurului care au ramas fara casa s-au plans de faptul ca ajutoarele, in special corturi, ajung greu in zona predominant kurda din estul Turciei. In ultimele zile, in regiune a plouat torential si au cazut primii fulgi de nea, in timp ce temperaturile sunt la limita inghetului. In cateva randuri, cei care asteptau la coada la centrele de distributie a ajutoarelor s-au luat la bataie, inainte ca politistii sa intervina.

Pana in prezent, 187 de persoane au fost salvate de sub daramaturi.

Crucea Rosie si Semiluna Rosie estimeaza ca numarul "persoanelor afectate" de cutremur este de 50.000.