Joi dimineata devreme, dupa peste 10 ore de discutii intense, liderii europeni au ajuns la un acord pentru salvarea zonei euro din criza datoriilor. Pe scurt, Grecia scapa de jumatate din datoriile catre banci, iar capacitatea Fondului european de urgenta a fost majorata la 1.000 de miliarde de euro. Imediat dupa anuntarea concluziilor reuniunii liderilor europeni privind salvarea zonei euro din criza datoriilor suverane presa internationala a comentat intens subiectul.

Publicatia franceza Le Monde titreaza "Acord cu forcepsul pentru salvarea zonei euro" comentand ca europenii evita ceea ce e mai rau printr-un "acord real, dar modest".

Nicolas Sarkozy spera intr-un plan de o mai mare amploare, care sa puna capat definitiv crizei monedei unice. Seful statului a evitat ce a fost mai grav, lipsa unui acord intre cei 17 sefii de stat si de guvern din zona euro. Dar, raspunsul europenilor ramane modest.

Povestea este departe de a se fi incheiat, pentru ca va fi nevoie de obtinerea unui ajutor din partea tarilor emergente si a FMI, daca este posibil, la reuniunea G20 de la Cannes, care va reuni lideri-cheie ai lumii la inceputul lunii noiembrie.

Le Figaro scrie ca "bancherii au fost vedetele reuniunii interminabile" de miercuri noaptea de la Bruxelles. Miza: participarea lor la salvarea Greciei.

Bancile au evitat toata noaptea in cadrul summitului maraton sa se angajeze voluntar la salvarea Greciei, dar pana la urma "au facut un efort voluntar de 100 de miliarde de euro", dupa cum a anuntat Nicholas Sarkozy, comenteaza publicatia franceza.

New York Times titreaza "Europa a ajuns la un acord privind planul de rezolvare a crizei euro" aratand ca liderii europeni au facut importanti pasi inainte pentru a rezolva criza financiara din zona euro ajungand la un acord cu bancile ca sa isi asume pierderea a 50% din banii imprumutati Greciei.

The Telegraph scrie "Liderii zonei euro proclama un plan "cuprinzator si solid" pentru criza datoriilor dupa un zece ore de discutii in cadrul summitului de la Bruxelles incheiat joi dimineata devreme.