​Politistii din Oakland au folosit gaze lacrimogene impotriva sutelor de demonstranti ce protestau marti seara impotriva sistemului bancar, dupa ce autoritatile i-au avertizat pe manifestanti ca nu au voie sa ramana peste noapte in centrul orasului, transmite YahooNews. Demonstrantii au manifestat in semn de solidaritate cu miscarea "Occupy Wall Street", inceputa in New York la mijlocul lunii septembrie.

Violente in CaliforniaFoto: Reuters

AP a scris ca fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene de cel putin cinci ori pe parcursul zilei de marti. Incidentele au avut loc in fata Primariei din Oakland, unde starea de tensiune dintre cele doua tabere s-a manifestat pe parcursul intregii zile.

Ciocnirile au izbucnit dupa ce autoritatile au evacuat circa 170 de persoane care ramasesera in zona in noaptea de luni spre marti, desi fusesera avertizate ca actiunea lor este ilegala si vor fi arestate. Oficialii au afirmat ca 97 de persoane au fost retinute in cursul unui raid desfasurat marti dimineata. Potrivit YahooNews, manifestantii isi instalasera tabara in centrul orasului in urma cu mai mult de doua saptamani.

In cursul zilei de marti, cateva sute de persoane au incercat sa reocupe piata centrala din Oakland, insa au fost oprite de fortele de ordine ce au folosit gaze lacrimogene. Scena s-a repetat de cateva ori pe parcursul zilei, dupa ce protestatarii se regrupau si incercau sa intre in piata, iar politistii vroiau sa-i disperseze.

Tensiunile au explodat in cursul serii, dupa ce o persoana din randul manifestantilor a aruncat cu o sticla spre politisti, iar acestia au raspuns cu gaze lacrimogene.

Elicoptere ale politiei au supravegheat zona din aer, in timp ce sute de politisti au patrulat pe strazi. Pompierii au intervenit pentru a stinge mai multe containere de gunoi, incendiate de manifestanti.

Seful politiei, Howard Jordan, a declarat ca politistii nu au avut nicio alta varianta, dupa ce manifestantii au aruncat cu pietre si sticle in fortele de ordine. El a spus ca doi ofiteri au fost raniti. Cel putin cinci manifestanti au fost arestati, iar alti cativa au fost raniti in timpul confruntarilor.

AP a precizat ca tensiunile dintre municipalitate si protestatarii din Oakland ce si-au instalat tabara in urma cu cateva saptamani au crescut recent in intensitate, dupa ce autoritatile s-au plans de problemele legate de igiena publica si de mizeria din zona demonstratiei.

Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutatla New York, in Zuccotti Park, la 17 septembrie, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In cateva saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in 30 de orase americane.

Desi protestele au fost in majoritate pasnice, intre politisti si manifestantii din New York au mai avut loc confruntari violente, sute de oameni fiind arestati.