​Fostul lider libian Muammar Gaddafi i-a scris premierului italian Silvio Berlusconi in luna august, implorandu-l sa opreasca campania aeriana dusa de NATO, care i-a ajutat pe rebeli sa-l inlature de la putere, a relatat revista franceza Paris Match, citata de Reuters. Daca se dovedeste autentica, scrisoarea dezvaluie disperarea lui Gaddafi care, dupa ce a fost nevoit sa fuga, a apelat la cel care ii fusese prieten apropiat si unul dintre cei mai devotati aliati europeni, pana in momentul in care Italia s-a alaturat operatiunilor militare internationale in Libia, scrie agentia de presa.

Muammar Gaddafi si Silvio Berlusconi (noiembrie 2009)Foto: Reuters

Paris Match a prezentat o copie a documentului, datat 5 august si tiparit in limba araba. Pe marginea scrisorii sunt cateva cuvinte scrise de mana de Gaddafi, care ii atrage atentia consilierului sau Abdallah Mansour: "Trimite acest mesaj din partea mea, dupa ce il corectezi".

De asemenea, la finalul scrisorii, Gaddafi a sters cuvintele "noi prieteni" si a scris de mana "prieteni si aliati".

In scrisoare, Gaddafi ii reproseaza lui Berlusconi ca nu a intervenit in ajutorul lui si-i reaminteste de acordul de prietenie dintre cele doua tari: "Am fost surprins de atitudinea unui prieten cu care am parafat un tratat de prietenie de care beneficiaza tarile noastre. As fi sperat ca cel putin tu ai fi fost preocupat de fapte si sa fi incercat o mediere inainte sa-ti oferi ajutorul in acest razboi".

In document, Gaddafi scrie ca nu e prea tarziu ca Italia sa-si schimbe atitudinea si sa-l protejeze pe liderul libian. Acesta afirma ca el si sustinatorii lui sunt gata sa schimbe relatia cu Italia: "Nu te invinovatesc pentru lucrurile de care nu esti responsabil, deoarece sunt constient ca nu ai fost in favoarea acestei actiuni dezastruoase, care nu va face cinste nici tie, nici poporului italian".

Paris Match scrie ca documentul a ajuns la biroul lui Berlusconi prin intermediul unui cuplu de italieni ce erau prieteni cu liderul libian. Acestia sunt patronii unei companii care oferea personal pentru conferintele tinute de Gaddafi la Roma.

Reuters precizeaza ca nu este clar daca scrisoarea a si ajuns in mainile lui Berlusconi. La 22 august, premierul italian i-a cerut lui Gaddafi sa abandoneze rezistenta, pentru a opri varsarea de sange in Libia.

Intr-un discurs tinut in septembrie, Berlusconi a spus ca "se simte foarte prost" pentru ca a schimbat taberele in luna aprilie si s-a alaturat campaniei NATO ce viza inlaturarea de la putere a vechiului sau prieten. Premierul italian ar fi spus ca, din cauza acestei chestiuni, se gandea chiar sa demisioneze.

Gaddafi a fost inmormantat marti intr-o locatie necunoscuta, dupa ce a fost ucis de fortele pro-guvernamentale saptamana trecuta.