​Principalul partid islamist din Tunisia, Ennahda, sustine ca a castigat alegerile de duminica, primele dupa caderea regimului lui Ben Ali in primavara, si a propus partidelor laice formarea unei coalitii de guvernamant, relateaza Reuters, o victorie care arata ca islamistii ar putea fi principalii beneficiari ai "Primaverii Arabe".

Protestatari la adresa islamistilor; mesajul de pe hartii: Unde este democratia?Foto: Reuters

Biroul electoral nu a transmis inca rezultatele oficiale ale alegerilor de duminica, la care au participat 90% dintre tunisieni, un procent istoric. Acestea ar urma sa fie anuntate marti seara. Insa partidul a anuntat ca a castigat intre 30 si 40% din voturi.

Misiunea observatorilor UE a salutat alegerile organizate cu "transparenta" si a precizat ca au avut loc doar "neregularitati minore" la scrutin, potrivit AFP.

Pentru a detine majoritatea, Enhada va trebui sa negocieze cu formatiuni de stanga, in special Congresul pentru Republica (CPR) si Ettakatol, partide dirijate de fosti opozanti si care isi disputa locul doi cu circa 15% din voturi.

In incercarea de a ii asigura pe tunisienii laici care vad in victoria islamistilor o amenintare la adresa valorilor liberale, moderniste, oficialii Ennahda au declarat ca vor aduce cele doua partide intr-o coalitie de guvernamant.

Sustinatori ai islamistilor

Sustinatori ai islamistilor

Foto: Reuters

Cei alesi duminica urmeaza sa formeze o adunare constituanta care va redacta, in decurs de un an, o noua constitutie. De asemenea, va numi un presedinte interimar si un guvern pentru a conduce tara pana la urmtoarele alegeri, la sfaristul anului 2012 sau inceputul anului 2013, noteaza Reuters.

Liderul CPR, Moncef Marzouki, fost dizident, a anuntat ca este pregatit sa colaboreze cu Ennahda sau alte partide.

"Eu sunt pentru o coalitie de guvernamant. Imi doresc sa avem un guvern national cat mai deschis cu toate partidele", a spus Marzouki, care a trait multi ani in exil in Franta, inainte de a reveni in Tunisia in ianuarie, odata cu protestele care au creat un val revolutionar in lumea araba.

Ennahda este condus de Rachid Ghannouchi, trimis in exil in Marea Britanie pentru 22 de ani din cauza hartuirii practicate de politia lui Ben Ali. Ghannouchi a subliniat in mai multe randuri ca partidul sau nu va impune niciun cod moral asupra societii tunisiene, sau asupra celor cateva milioane de turisti din vest. Modelul sau politic este premierul turc, Tayyip Erdogan.

Un alt partid laic, Democratii Progresisti, au respins o astfel de coalitie, sustinand cel mai clar ca islamistii vor eroda libertatile tunisienilor.

Rezultatele alegerilor vor avea, cel mai probabil, ecou si in Egipt, unde vor avea loc alegeri in noiembrie, in mai multe etape.

Mai multi diplomati occidentali au precizat ca Ennahda este in mare parte finantat de oameni de afaceri tunisieni, ceea ce ar insemna ca partidul va viza politici pro-economie de piata.