Guvernul turc a dat asigurari ca va trimite mai multe ajutoare celor afectati de cutremurul devastator de duminica, potrivit BBC. Oficialii au anuntat ca vor trimite 12.000 de corturi in Ercis si Van si in satele din zona, dupa ce guvernul de la Ankara a fost acuzat ca nu a luat masuri pentru a-i ajuta pe cei care au fost cel mai grav afectati si care au petrecut a doua noapte in strada.

Supravietuitorii si-au petrecut noaptea intre daramaturiFoto: Reuters

Potrivit celui mai recent bilant, 366 de oameni au fost ucisi si peste 1.300 de raniti de seismul cu magnitudinea de 7,2. Afad - Directia oficiala pentru situatii de urgenta - a anuntat ca 2.262 de cladiri s-au prabusit in zona sinistrata.

Echipele de salvare cu caini au continuat sa caute supravietuitori in timpul noptii, insa sansele sa mai fie gasiti descresc pe masura ce timpul trece. Nimeni nu a mai fost gasit in viata in ultimele 8 ore.

Vicepremierul Besir Atalay, care coordoneaza operatiunile de salvare, a declarat luni seara ca "oamenilor nu le va mai lipsi nimic de astazi inainte".

Unii dintre supravietuitori se plang insa ca nu primesc suficient ajutor. "Corturile nu sunt suficiente - nu avem mancare, iar aici nu au ajuns inca echipe de salvare", afirma Serif Tarakci, reprezentant al municipalitatii din Halkali, sat aflat la 50 de kilometri de Van.

Premierul Recep Tayyip Erdogan, care a vizitat zona duminica, a anuntat ca 970 de cladiri s-au daramat complet, iar multe sate au fost distruse in totalitate.

Seismul s-a produs duminica dupa-amiaza, la o adancime de 20 de kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 16 kilometri nord-est de Van, in estul Turciei. Dupa cutremur, in zona au fost inregistrate circa 200 de replici, una dintre acestea de magnitudine 6.