Formatiunea islamista Ennahda revendica victoria in primele alegeri democratice din Tunisia transmitand statelor din regiune mesajul ca fortele islamice ridica pretentii la putere in tarile "primaverii arabe", titreaza Reuters.

Desi rezultatele oficiale nu au fost inca anuntate, formatiunea islamista moderata Ennahda sustine ca a calculat rezultate afisate de centrele de votare dupa scrutinul de duminica. "Primele rezultate confirmate arata ca Ennahda a obtinut primul loc", a declarat managerul campaniei electorale a partidului, Abdelhamid Jlazzi, in fata sediului partidului adresandu-se unei multimi de peste 300 de oameni ce au strigat "Allah este mare!" si au intonat imnul Tunisiei.

Constient de faptul ca unele persoane din Tunisia dar si din afara tarii ar putea considera renasterea islamismului drept o amenintare asupra valorilor moderne liberale, reprezentantul partidului a subliniat faptul ca Ennahda nu va incerca sa monopolizeze puterea. "Nu vom cruta niciun efort in a crea o alianta politica stabila... Reasiguram investitorii si partenerii economici internationali", a declarat Jlazzi.

Miscarea Ettakatol (de stanga), condusa de Mustapha Ben Jaafar, si Congresul Republicii (CPR, stanga nationalista), a lui Moncef Marzuki, isi disputa locul al doilea in alegerile din Tunisia, infomeaza Mediafax. Partidul Democratic Progresist (PDP, de centru-stanga), si-a recunoscut infrangerea.

In scrutinul de duminica, tunisienii au ales adunarea constituanta care va elabora noua constitutie a Tunisiei si va numi un nou presedinte interimar pana la alegerile de la finele anului viitor sau inceputul anului 2013.