David Cameron a inceput saptamana cu luptele politice interne si a incheiat-o intr-un conflict cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, intr-o discutie privind rolul Marii Britanii in rezolvarea crizei din zona euro, anunta The Guardian.

La incheierea summit-ului UE-27, presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a exprimat furia fata de criticile constante si prelegerile ministrilor din Marea Britanie. "Ai pierdut o ocazie buna sa taci. Suntem dezgustati de criticile voastre. Ati spus ca nu va intereseaza zona euro si acum interveniti in sedintele noastre", i-a reprosat Sarkozy lui David Cameron.

Cameron i-a explicat lui Sarkozy ca e firesc sa fie interesat de pachetul de masuri pentru zona euro care urmeaza sa fie adoptat miercuri deoarece are implicatii importante si pentru statele care nu au aderat la moneda unica, iar interesele acestora trebuie luate in considerare.

In urma schimbului de replici, liderii UE au convenit ca pachetul de masuri sa fie discutat de reprezentantii tuturor celor 27 de state membre UE, insa decizia finala sa fie luata mircuri de statele din zona euro.

Ministrii de finante din zona euro au pus la punct un acord pentru recapitalizarea bancilor europene, propunere care va fi discutata duminica la summit-ul liderilor UE. Germania si Franta spera sa ajunga la o solutie pentru criza datoriile din zona euro la summit-ul de miercuri, relateaza Reuters.

Dupa 10 ore de discutii, ministrii de finante au reusit sa invinga opozitia Spaniei, Italiei si Portugaliei, si au cazut de acord asupra nevoii de injectare a 100 miliarde euro in bancilor europene, pentru a le proteja de amenintarea unui faliment al Greciei si de riscurile contagiunii in zona euro.