Cofondatorul Apple Steve Jobs, care e murit la inceputul lunii, a intarziat o interventie chirurgicala pentru cancerul pancreatic de care suferea care i-ar fi putut imbunatati speranta de viata, a afirmat biograful sau, Walter Isaacson, potrivit AFP.

"Mi-a spus: 'nu as vrea ca trupul meu sa fie deschis, nu as vrea sa fie brutalizat asa'", a povestit biograful Walter Isaacson intr-o emisiune a televiziunii 60 Minutes de la CBS.

"Cred ca se gandea in mare ca daca ignoram ceva, daca vrem ca acel lucru sa nu existe, putem avea o gandire magica, sa obtinem ca acest lucru sa se realizeze doar prin gandire, a adaugat Isaacson in extrasul din interviu", publicat joi, inainte de difuzarea emisiunii de duminica seara.

"El voia sa vorbeasca despre asta, sa spuna cat de mult regreta. Cred ca avea sentimentul ca trebuia sa se opereze mai devreme".

Steve Jobs s-a operat pana la urma de o forma vindecabila de cancer de pancreas in 2004, la noua luni dupa diagnosticarea bolii.

In aceasta perioada, "a incercat sa se trateze cu un regim alimentar, a mers la indrumatori spirituali, a incercat mai multe modalitati de tratament macrobiotic si nu s-a operat", povesteste Isaacson.

Dupa 9 luni, dupa ce toti prietenii i-au cerut sa incerce calea chirurgicala, el s-a lasat induplecat. "Se presupune ca a fost prea tarziu, deoarece cand l-au operat, (chirurgii) au remarcat ca (boala) se extinsese la tesuturile din jurul pancreasului".

Potrivit lui Isaacson, Steve Jobs a continuat sa fie tratat in secret, in timp ce se declara complet vindecat.

Si-a luat un concediu medical in 2009, cand a primit o grefa de ficat, si un altul incepand din ianuarie. Jobs a murit la 5 octombrie.

Publicata de Simon & Schuster (filiala CBS), biografia scrisa de Isaacson, fost redactor-sef al Time Magazine si fost director general al CNN, care a avut peste 40 de interviuri cu subiectul sau, va aparea in librariile americane luni.