Autoritatile din Ohio au declarat rezolvat incidentul care a semanat panica in randul locuitorilor din sudul statului. Acestia au aparat decizia de a ucide 49 din cele 56 de animale salbatice, fugite dintr-o rezervatie privata, inainte ca acestea sa raneasca pe cineva, titreaza Fox News. Alte sase animale au fost capturate si duse la o gradina zoologica. O maimuta despre care se crede ca este infectata cu virusul herpes-B nu a fost gasita, insa autoritatile sustin ca ar fi putut fi mancata de una dintre felinele de mari dimensiuni.

Panica in OhioFoto: Reuters

Decizia a fost luata din cauza faptului ca animalele au scapat in seara zilei de marti, oferindu-le specialistilor un interval scurt de a actiona inainte de lasarea intunericului. "Daca incidentul ar fi avut loc la ora 9 sau 10, in mijlocul zilei, am fi avut sansa sa inconjuram zona si sa pastram animalele in perimetru. Dar cea mai mare problema a noastra a fost ca se lasa intunericul. Aveam in jur de o ora, o ora si jumatate de lumina astfel incat nu puteam risca", a declarat seriful din Muskingum, Matt Lutz, pentru CNN.

Conform ordinelor, animalele au fost impuscate fiind considerate un pericol imediat pentru membrii comunitatii. Au fost ucisi 18 tigri, 17 lei, 6 ursi negri, 2 ursi Grizzly, 3 lei de munte, 2 lupi si un babuin.

"Suntem convinsi ca nu mai avem alte animale in libertate", a declarat seriful pentru postul NBC4. Autoritatile au colaborat cu experti in fauna salbatica si cu ingrijitori ai gradinilor zoologice.

Jack Hanna, specialist in conservarea faunei si director emerit al gradinii zoologice "Columbus Zoo", unde vor fi duse animalele capturate, si-a declarat supararea cauzata de uciderea animalelor insa a aparat decizia politiei de a folosi forta letala. "Sa nu ai nici o persoana ranita sau moarta dupa ce au scapat in jur de 40 de animale, este incredibil", a afirmat acesta pentru CNN.

Dintre toate animalele scapate din rezervatia privata, au fost capturate 6 exemplare: un urs Grizzly, 2 maimute si 3 leoparzi, a declarat Lutz, citat de CNN.

Amintim ca animalele au scapat in dupa-amiaza zilei de marti dintr-o rezervatie privata al carei proprietar a fost gasit mort. Se pare ca acesta le-ar fi dat drumul inainte sa se sinucida. Alerta a fost data marti dupa-amiaza cand politia a inceput sa primeasca mai multe telefoane de la persoane care vazusera animale salbatice in libertate, potrivit AFP.

In noaptea zilei de marti, patrule de politie au cercetat padurile din estul statului. In timpul vanatorii, autoritatile din Ohio i-au sfatuit pe localnici sa fie atenti. Scolile au fost inchise iar parintii avertizati sa ii tina pe copii in casa. Proprietarii de animale de companie au fost, de asemenea, sfatuiti sa le tina inchise. Panouri instalate de-a lungul autostrazilor din estul statului Ohio au rulat mesaje precum: "Atentie. Animale exotice" si "Nu coborati din autovehicul".

Proprietarul rezervatiei, Terry Thompson, fusese eliberat din inchisoare in urma cu trei saptamani, dupa ce efectuase o pedeapsa de un an, pentru posesie ilegala de arme.

Agentii FBI efectuasera o descindere in rezervatie in iunie 2008, confiscand peste 100 de arme, iar Thompson ar fi platit anterior mai multe amenzi pentru faptul ca a permis animalelor sa traiasca in libertate.

In urma incidentului, organizatiile pentru protectia animalelor au cerut autoritatilor din Ohio sa legifereze strict posesia de animale salbatice. Avand in vedere ca proprietarul rezervatiei Terry Thompson fusese acuzat in 2005 pentru "cruzime impotriva animalelor", existenta unei legislatii adecvate ar fi contribuit la confiscarea animalelor.

Citeste si VIDEO SUA: Zeci de animale salbatice, inclusiv lei, tigri, ursi si lupi, au fugit dintr-o rezervatie, dupa moartea misterioasa a stapanului lor