Fostul lider libian Muammar Gaddafi a murit, joi, la putin timp dupa capturarea sa de catre fortele Consiliului National de Tranzitie de la Tripoli, transmite Reuters, citand un oficial al CNT. Gaddafi ar fi fost ranit grav la ambele picioare si la cap intr-un atac realizat de avioane NATO asupra unui convoi in care se afla fostul lider libian, a spus Abdel Majid. Fostul lider a fost arestat in apropiere de Sirte, dupa ce a incercat sa paraseasca orasul, cazut joi in mainile soldatilor noului regim. El a fost dus de urgenta la spital, insa a murit din cauza ranilor. Potrivit unei alte variante, Gaddafi a murit intr-un schimb de focuri cu soldatii CNT. Mii de libieni au iesit pe strazi pentru a saluta moartea fostului lider de la Tripoli.

Muammar GaddafiFoto: AGERPRES

"A fost capturat. Este ranit la ambele picioare... A fost luat de ambulanta", a declarat Majid, intr-un interviu telefonic pentru Reuters.

Fostul lider libian a fost capturat joi dimineata in apropiere de Sirte, dupa ce a incercat sa paraseasca orasul, cazut in mainile soldatilor noului regim. Convoiul in care se afla Gaddafi a fost atacat de avioanele NATO. Majid a spus ca, in timpul operatiunii de capturare a lui Gaddafi, seful fortelor armate ale acestuia, Abu Bakr Younus, a fost ucis.

Potrivit martorilor, Gaddafi se ascundea intr-o groapa in apropiere de Sirte si a strigat "Nu trageti, nu trageti!" in momentul in care a fost descoperit.

Un oficial al CNT a declarat ca trupul lui Gaddafi va fi transportat intr-o locatie secreta din Misrata, "din motive de securitate".

Departamentul american de Stat a anuntat ca nu poate confirma arestarea lui Gaddafi, in timp ce liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a spus ca poporul libian este cel care va trebui sa decida soarta lui Gaddafi.

Fortele CNT l-au capturat pe purtatorul de cuvant al lui Gaddafi, Moussa Ibrahim.

Capturarea fostului lider libian a venit in aceeasi zi in care fortele pro-guvernamentale au anuntat ca au cucerit complet orasul Sirte, localitatea de nastere a lui Gaddafi. Sirte era ultimul bastion al rezistentei loialistilor lui Gaddafi.

Muammar Gaddafi a ajuns la conducerea Libiei in 1969. El a fost rasturnat din fruntea tarii in urma unei revolte care a inceput in luna februarie a acestui an.

Curtea Internationala de Justitie a emis in urma cu cateva luni un mandat de arestare pe numele sau.

Dupa rasturnarea sa de la putere, Muammar Gaddafi a spus in repetate randuri ca nu va parasi Libia si ca va lupta pana la moarte.

Citeste si