Orasul Bani Walid, unul dintre ultimele bastioane fidele fostului lider libian Mouammar Gaddafi, situat la 170 km sud-est de Tripoli, a fost "eliberat in totalitate", a declarat luni, pentru AFP, un comandant militar al noilor autoritati.

"Orasul Bani Walid a fost eliberat in totalitate si calea este acum deschisa spre Syrte, la sud spre Sebha si la vest spre Tripoli", a afirmat Seif al-Lasi, care conduce o brigada venita din Zliten, nord-est de Bani Walid.

El a precizat ca "cel putin douazeci de mercenari" au fost arestati.

Un alt comandant, Salem Ghit, anuntase anterior ca a preluat controlul asupra centrului orasului, in lupte pierzandu-si viata doi soldati ai noului regim.

Pe teren, combatantii trageau tiruri de arme in aer si strigau "Allah Akbar" pentru a sarbatori evenimentul, iar steaguri ale noilor autoritati erau ridicate pe mai multe cladiri si moschei.

Fortele noilor autoritati au atacat orasul din nord si sud inainte de a se reuni in centrul orasului, a explicat comandantul Ghit, care a precizat ca a preluat controlul si asupra aeroportului Bani Walid.

Combatantii Consiliului National de Tranzitie (CNT), care asedieaza oaza Bani Walid de peste o luna, au lansat duminica o noua ofensiva asupra orasului, dupa o saptamana de pauza.

Luptele au fost intrerupte pentru a pregati o ofensiva si pentru a pune ordine in lantul de comanda, in conditiile in care, in lipsa coordonarii, brigazile venite din cele patru colturi ale Libiei au fost nevoite sa abandoneze aeroportul Bani Walid, pe care il cucerisera anterior, in urma unor lupte care s-au soldat cu 17 morti si peste 80 de raniti.