Fortele guvernamentale somaleze ajutate de trupe ale fortelor aliate au luat sub control un oras din sudul Somaliei ocupat de insurgentii islamisti al-Shabab, dupa ce au bombardat pozitiile rebelilor, au declarat duminica oficiali guvernamentali si martori citati de AFP.

"Fortele guvernamentale au peluat controlul localitatii Qoqani in urma bombardamentului pozitiilor rebelilor al-Shabab si ale aliatilor lor”, a precizat un oficial guvernamental responsabil cu securitatea.

Guvernul nu a dat detalii, insa martorii au declarat ca actiunea a avut loc in dupa-amiaza zilei de sambata. "Mai multe avioane au lansat bombe asupra junglei din Qoqani, provocand explozii puternice, iar rebelii al-Shabab s-au retras din oras fara lupte directe”, a declarat un localnic dintr-un sat apropiat.

Trupele loiale guvernului de tranzitie somalez au lansat in urma cu o saptamana o ofensiva pentru a cuceri pozitiile importante ale rebelilor, dupa ce, la inceputul lunii august, fortele al-Shabab au inceput retragerea din capitala Somaliei, Mogadishu.

Grupul islamist al-Shabab, care are legaturi cu reteaua terorista Al-Qaeda, controleaza inca o mare partea a zonei centrale si sudice a Somaliei. In ultimii ani, fortele americane au condus mai multe atacuri in Somalia, impotriva militantilor Al Qaeda suspectati ca se ascund pe teritoriul tarii din Cornul Africii.

Autoritatile vecine, din Kenya, au declarat sambata ca vor urmari peste granitele Somaliei infractorii inarmati responsabili pentru rapirile mai multor straini, infractori despre care guvernul din Nairobi crede ca sunt membri al-Shabab. Fortele aeriene kenyene au fost raportate de-a lungul frontierei cu Somalia in seara zilei de sambata unde au condus cautari pentru gasirea celor doi voluntari spanioli rapiti joi din tabara de refugiati Dadaab.