La Roma, bilantul oficial al luptelor de sambata dintre “indignati” si politistii a ajuns la circa 70 de raniti: printre ei, peste 30 de politisti, un fotograf lovit la cap si membrii unei echipe a postului SKY Tg 24.

RomaFoto: Reuters

Un politist se afla in stare grava la spital, dupa ce a fost ranit in timpul conflictului si suferit un infarct: alti doi sunt grav raniti. “Am trait cinci ore de cosmar”, a declarat un reporter prezent printre manifestanti, care a descris un eveniment iesit de sub controlul politiei.

Violentele au inceput in Piata San Giovanni, un loc simbolic al capitalei: este una din cele mai mari piete din Roma si inbfata bazilicii cu acelasi nume. Aici au loc, in fiecare an, concertele de 1 mai, la care participa sute de mii de persoane. Un loc care, pentru toti romanii, este echivalent cu sarbatoarea si cu marile manifestatii democratice ale capitalei, dar care a devenit, in cateva ore, teatrul unor adevarate lupte de “gherila”.

In primele ore ale dupa amiezei, grupuri de protestatari s-a desprins din randurile manifestantilor pasnici si a luat cu asalt cladirile din zone limitrofe pietei San Giovanni: au dat foc la tomberoane si masini, au intrat cu forta in magazine, au distrus sediul unui ghiseu postal si al unei banci. Apoi, a fost randul unei cladiri in care se afla un sediu al Ministerului Apararii: “indignatii” au dat foc cladirii, iar cateva familii au fost evacuate.

Apoi, manifestantii mascati au atacat politistii care incercau sa intervina, cu sticle incendiare si pietre. Un vehicul blindat al politiei a fost incendiat, dar cei doi militari din interior au reusit sa scape nevatamati. Locuitorii cartierului au incercat sa-i descurajeze pe manifestanti, aruncand cu diferite obiecte de la ferestre. Impotriva tinerilor violenti au protestat multi dintre “indignatii pacifisti”, care au aplaudat interventia fortelor de ordine strigand: “noi nu vrem violenta, sa va fie rusine, descoperiti-va fetele”.

Parohul unei mici biserici din zona Merulana, langa San Giovanni, a povestit, citat de Corriere della Sera, cum un grup de protestatari cu fata acoperita a intrat in locas, au distrus tot, au pus un afis, apoi au luat statuia Sf. Fecioare de la Lourdes si un crucifix, le-au dus in strada si le-au distrus”.

Intre timp, traficul a fost blocat in cea mai mare parte a capitalei: autobuze, tramvaie au ramas blocate ore in sir, paralizand circulatia.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a vorbit despre o serie de “violente inadmisibile”, iar premierul Silvio Berlusconi a cerut ca sa fie “identificati si pedepsiti” responsabilii actelor de violenta.

Atentie, imagini violente!