Confruntari armate violente au izbucnit vineri in capitala libiana Tripoli, intre fortele Consiliului National de Tranzitie si circa 20-50 de suporteri inarmati ai fostului lider, Muammar Gaddafi, transmite Reuters, citand locuitori ai orasului. Luptele s-au desfasurat in cartierul Abu Salim, un bastion al sustinatorilor fostului lider de la Tripoli.

Martorii au declarat ca luptatorii pro-guvernamentali, aflati in camionete, s-au grabit sa ajunga la locul unde isi facusera aparitia sustinatorii lui Gaddafi. Luptele s-au purtat cu pusti automate si arme grele, au afirmat martorii.

Locuitorii din cartier au spus ca barbatii inarmati au aparut in Abu Salim in timpul diminetii si au inceput sa strige sloganuri pro-Gaddafi.

Fortele pro-guvernamentale au anuntat ca lupte violente au avut loc si in carierul Hadhba.

Un luptator loial CNT, identificat cu numele de Abdullah, a declarat: "Gaddafi le-a transmis intr-un mesaj joia trecuta sa se revolte dupa rugaciunile de vineri. De aceea acesti oameni au iesit pe strazi si provoaca probleme".

Reuters reaminteste ca, dupa ce a fost inlaturat de la putere in urma cu doua luni, Muammar Gaddafi a transmis mai multe inregistrari audio, in care le cerea loialistilor sa se opuna noului guvern.

"Ii indemn pe toti libienii sa iasa pe strada si sa marsaluiasca cu milioanele in toate pietele, in toate orasele si satele si oazele. Demonstrati in mod pasnic... fiti curajosi, revoltati-va, mergeti in strada, ridicati spre cer steagurile noastre verzi", le-a spus fostul lider libienilor, intr-un mesaj aparut la inceputul lunii octombrie.