​​Nimeni nu s-a indoit ca Iulia Timosenko va fi trimisa dupa gratii, dar nimeni nu s-a asteptat ca verdictul sa fie atat de dur: sapte ani de inchisoare. O asemenea pedeapsa i-a uimit chiar si pe cei mai experimentati dintre analisti. Totusi, majoritatea expertilor ucraineni sunt convinsi ca fostul premier va fi eliberat, pentru ca va deveni moneda de schimb in dialogul dintre Kiev si Uniunea Europeana, scrie cotidianul RBK Daily.

Iulia Timosenko, la procesul sauFoto: Reuters

E adevarat, hotararea judecatoreasca poate fi contestata in decurs de 15 zile, dar nimeni nu crede ca demersul va determina o schimbare a situatiei. „Timosenko a fost condamnata pentru acordul dintre Gazprom si Naftogaz, in vigoare si de nimeni anulat”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe, explicand ca procesul si, mai ales, sentinta nu au nici un substrat politic.

„Autoritatile ucrainene vor trebui sa raspunda la multe intrebari legate de Timosenko, atat in Europa, cat si in Rusia”, a estimat directorul Institutului de politica, Kost Bondarenko. „Puterea va lua foarte curand o decizie referitoare la actiunile fostului premier”, spune plin de convingere politologul Taras Barezovets.

"Rada suprema a votat deja in prima lectura un proiect prezidential de lege privind umanizarea responsabilitatii pentru infractiuni in domeniul economic. Se asteapta sa fie adoptat saptamana viitoare, dupa care va fi semnat de Ianukovici”, a explicat el. Prin urmare, responsabilitatea lui Timosenko va trece din plan penal in administrativ. „Graba adoptarii unei legi care o favorizeaza pe Timosenko este determinata de faptul ca la sfarsitul lunii octombrie Ianukovici merge la Bruxelles, unde va fi luat la intrebari in legatura cu ea”, spune Berezovets.

Cotidianul Vedomosti noteaza, la randul lui, ca marti, dupa citirea verdictului, aproape 2000 de sustinatori ai fostului premier s-au adunat in fata tribunalului. Pentru mentinerea calmului au fost mobilizati sute de politisti si, prin urmare, multimea nu a reusit sa patrunda in incinta cladirii.

In opinia a 53% dintre ucraineni, procesul impotriva lui Timosenko nu este altceva decat cotinuarea politicii de „curatare” a scenei politice de reprezentanti ai opozitiei. Nu trebuie uitat ca in 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. „Dar Ianukovici nu va reusi sa creeze un model autoritar al puterii: cota lui de popularitate este in picaj, potrivit ultimului sondaj GfK, ratingul presedintelui a cazut pana la cel mai scazut nivel din noiembrie 2008: 13,4%. Timosenko are 9,4%”, explica Vadim Karasev.

Vedomosti precizeaza, in context, ca acele contracte pentru care a fost condamnata Timosenko au fost incheiate pe o perioada de 11 ani. Pretul de baza inscris este de 450 $/1000 mc se modifica trimestrial, in functie de pretul carburantilor petrolieri de pe pietele mondiale din ulitmele noua luni.

„Acordurile trebuie indeplinite”, a declarat MAE rus.

Pentru ca acordul sa fie revizuit la Curtea de arbitraj de la Stockholm, Ucraina trebuie sa demonstreze au partile au complotat, de fapt, cu buna stiinta a Rusiei”, spune consultantul juridic Vsevolod Miller.

Pe de alta parte, Konstantin Simonov, directorul Fondului pentru securitate energetica, este de parere ca ducand lucrurile pana la verdict si amenintand, practic, Rusia, cu anularea contractelor la gaze naturale, Ianukovici joaca la cacealma, dar Moscova nu da semne ca ar fi dispusa la concesii. Si, adauga analistul, este greu de crezut ca Rusia va face un astfel de pas fara concesii majore din partea Ucrainei.

Kommersant noteaza, la randul lui, reactiile oficialilor rusi. Astfel, aflat la Beijing, premierul Vladimir Putin a declarat ca intelege motivul pentru care Timosenko a fost condamnata la sapte ani, subliniind, totodata, ca a pune sub semnul indoielii cele convenite in domeniul gazelor naturale este periculos si contraproductiv.

Kremlinul si-a exprimat „regretul sau cel mai profund pentru condamnarea lui Timosenko”.

„Va fi nevoie de mult timp pana cand puterea de la Kiev va reusi sa soarba ceasca amara de consecinte pe care verdictul le va antrena”, au estimat surse de la Kremlin. Este o decizie nu numai impotriva unui opozant politic, dar si a unui premier legitim ales, care a incheiat, fara indoiala, un contract legal si foarte important pentru Ucraina. Acest lucru va efecta, fireste, colaborarea ruso-ucraineana”.