Wall Street Journal creioneaza un portret al lui Abdulfattah Jandali, tatal biologic al lui Steve Jobs, si descrie relatia dintre acest barbat si "fiul pe care nu l-a intalnit niciodata", si caruia i-a trimis doar scurte e-mailuri. Nu se stie exact daca Steve Jobs i-a raspuns vreodata. Un apropiat al familiei Jobs spune ca nu a raspuns niciodata la aceste e-mailuri, in timp ce Jandali afirma ca a primit doua raspunsuri scurte, relateaza Slate.fr.

Abdulfattah Jandali, tatal biologic al lui Steve JobsFoto: Captura video wsj. com

Jandali, care are astazi 80 de ani si este director general al unui cazino din Reno (Nevada), a ascuns mult timp prietenilor sai faptul ca este tatal biologic al lui Steve. "Spune ca a aflat de moartea lui Steve Jobs miercuri, in biroul sau, cand un necunoscut l-a sunat pentru a-si prezenta condoleantele", adauga cotidianul american.

"Nu a fost un soc", a povestit Jandali. "Practic, tot ceea ce simti este tristete".

Jandali a aflat doar in 2005 ca este tatal biologic al lui Steve Jobs. Nu-si mai aminteste cum a aflat, dar spune ca a fost "un soc major".

Jandali povesteste ca a inceput sa-i trimita e-mailuri fiului sau anul trecut, dupa ce a aflat de gravele probleme de santate ale acestuia.

"Nu stiu de ce i-am scris. Cred din cauza ca ma simteam rau cand am auzit despre problemele lui de sanatate. El avea viata lui si eu aveam viata mea, si nu am avut nicio relatie. Daca as fi vorbit cu el, nu stiu ce i-as fi spus", adauga acesta.

Dupa ce a aflat de moartea lui Steve, Jandali a sunat-o pe mama biologica a acesteia, care nu i-a raspuns la telefon. Se uita la pozele din toate ziarele care saturau site-urile ziarelor, cu Steve Jobs atunci cand avea 20 - 30 de ani.

"Exact asa aratam si eu", a spus el.

Wall Street Journal s-a interesat despre posibilele asemanari intre tata si fiu.

Cei apropiati lui Jandali spun ca acesta are aceeasi capacitate intelectuala si instinct in a intelege dorintele consumatorului ca si fiul sau, dar, spre deosebire de Jobs, faimos pentru calitatile sale de orator, tatal sau a preferat sa ramana in umbra.

Jandali era considerat la locul de munca drept un adept al noilor tehnologii ("A cumparat toate modelele de iPhone imediat ce au aparut, precum si un iPad") si este reputat in mediul profesional pentru "intelegerea sa in materie de dorintele consumatorului".

Jandali spune ca s-a nascut in al treilea oras ca marime din Siria, Homs, teatrul unor revolte sangeroase in prezent, si ca familia sa detine sate si suprafete mari de teren in afara orasului, unde se cultivau grau si bumbac.

Tatal sau a investit mult in educatia celor trei fii ai sai, dintre care Jandali era cel mai mic. Acesta voia sa devina diplomat. In 1952 a venit in Statele Unite, unde s-a inscris un an mai tarziu la University of Wisconsin pentru doctorat.

Cand era student, a avut o relatie cu Joanne Schieble, cunoscuta acum ca Joanne Simpson. Ea a rams insarcinata in 1954 dar tatal acesteia nu a fost de acord cu relatia sa cu Jandali.

Joanne Simpson s-a dus in San Francisco pentru cateva luni, unde, dupa ce a nascut, si-a dat copilul spre adoptie, adauga Jandali.

Joanne Simpson a revenit la Madison iar tatal sau a murit in scurt timp, ceea ce i-a permis sa se casatoreasca cu Jandali. Cei doi s-au mutat in Siria dar tulburarilor interne din acea perioada i-au naruit visul de a deveni un diplomat. In schimb, a facut cariera in petrol. Joanne Simpson nu s-a acomodat la viata din Siria si s-a mutat inapoi in Green Bay, adauga acesta, unde a nascut al doilea copil al cuplului, Mona, acum o apreciata romanciera.

Jandali s-a intors si el in State si a predat la University of Wisconsin, in Madison. Nu a publicat decat cateva articole in ziare de limba araba.

Cativa ani mai tarziu, Jandali si Joanne Simpson au divortat, iar ea s-a recasatorit ulterior. Jandali nu s-a implicat in viata Monei Simpson. "Si-a abandonat familia" si "nu era de gasit in majoritatea timpului", spune o persoana apropiata familiei.

Ca adult, Steve Jobs a cautat-o si gasit-o pe Joanne Simpson cu care a reusit sa lege o relatie, ca si cu Mona.

Mona Simpson a publicat in 1993 un roman, "Tatal pierdut", despre un personaj care isi cauta tatal pe care nu l-a cunoscut niciodata. Jandali a citit cartea si spune ca se recunoaste in ea.

"Modul in care vad eu lucrurile - este maniera ei de a se descarca, si este in regula", spune Jandali. "Are dreptul la asta. Este pretul pe care il platesti pentru ca nu ai fost acolo pentru copilul tau, ca tata. Chiar daca nu ma vad cu ea, o iubesc profund".

Nascut in 1955 la San Francisco, Steve Jobs a fost adoptat la scurt timp dupa nastere de Paul si Clara Jobs. Jobs nu a evocat niciodata public numele lui Jandali.

Istoria lui Abdulfattah Jandali nu a aparut prea des in presa inainte de decesul lui Steve Jobs. New York Times, spre exemplu, nu a citat numele sau inainte de necrologul publicat in 5 octombrie. Acesta a acordat in schimb un lung interviu cotodianului arab Al-Hayat in februarie, unde vorbeste despre influenta pe care ar fi putut sa o aiba originile siriene - a emigrat in Statele Unite in anii 1950 - asupra fiului sau:

"Nu cred ca a acordat multa atentie istoriei genetice. Oamenii stiu ca are origini siriene si ca tatal sau este sirian, este un fapt cunoscut. Dar nu s-a interesat de aceste lucruri. El are personalitatea sa (-) Geniile pot sa faca ce vor".