​Anna Grodzka este primul politician transsexual care a castigat un loc in Parlamentul polonez. Aceasta a declarat ca doreste sa ii ajute pe polonezi sa inteleaga mai bine problemele cu care se confrunta persoanele care si-au schimbat sexul, titreaza Reuters.

Anna GrodzkaFoto: Reuters

Grodzka, in varsta de 57 de ani, face parte din noul partid de stanga Ruch Palikota, partid al carui succes a luat prin surprindere scena politica poloneza dupa ce a adunat 10% dintre voturi in alegerile parlamentare de duminica.

"Misiunea mea este de a familiariza oamenii cu transsexualitatea", a declarat Grodzka pentru postul de televiziune Polsat News.

"Cand am luat aceasta decizie, stiam la ce sa ma astept", a adaugat aceasta referindu-se la prejudiciile cu care s-a confruntat inainte si in timpul campaniei, intr-o tara cu o puternica traditie romano-catolica.

Grodzka a terminat procesul de schimbare de sex in urma cu un an, bucurandu-se de ajutorul organizatiei Trans-Fuzja, ce se concentreaza pe schimbarile de sex.

In alegeri, Anna Grodzka a castigat 18 000 de voturi intr-unul dintre districtele Cracoviei. "Am decis sa candidez din partea miscarii Palikota deoarece vreau ca vocea celor exclusi si discriminati de sistemul politic polonez sa fie auzita", a scris aceasta pe blog.