​​Un lider militar iranian a declarat ca protestele anti-Wall Street, care au loc in mai multe orase din Statele Unite, reprezinta inceputul "primaverii americane", spunand ca ele seamana cu revoltele care i-au inlaturat de la putere pe autocratii arabi din Orientul Mijlociu, transmite FoxNews. La randul sau, presedintele venezuelean Hugo Chavez a condamnat "represiunea ingrozitoare" a manifestantilor pasnici de catre fortele de securitate.

Proteste la New YorkFoto: Reuters

Cateva zeci de manifestanti s-au instalat in Zuccotti Park din New York incepand din 17 septembrie. Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat in urma cu peste 20 zile in Districtul Financiar din metropla americana, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

Protestele au fost in majoritate pasnice, insa au existat si ciocniri intre manifestanti si politistii din New York. Miscari similare de protest au fost organizate in Boston, Los Angeles, San Francisco, St. Louis, Kansas City, Tampa sau Chicago.

Generalul Masoud Jazayeri, din Garza Revolutionara din Iran, a declarat ca protestele impotriva lacomiei corporatiilor si a prapastiei dintre bogati si saraci reprezinta "o revolutie in desfasurare", care va rasturna ceea ce el a numit "sistemul capitalist occidental".

Jazayeri a spus ca promisiunile electorale ale presedintelui Barack Obama au ajuns "intr-un punct mort". Agentia IRNA l-a citat pe generalul iranian care a afirmat ca esecul lui Obama de a rezolva criza de pe Wall Street "va transforma aceasta miscare economica intr-o miscare politica si sociala, ce protesteaza chiar impotriva structurii guvernului SUA".

La randul sau, presedintele venezuelean Hugo Chavez a condamnat "represiunea ingrozitoare" a manifestantilor. Liderul de la Caracas si-a exprimat solidaritatea cu activistii americani care au organizat demonstratii si marsuri impotriva a cee ce ei numesc "lacomia corporatista de pe Wall Street".

"Aceasta miscare a revoltei populare se extinde la 10 orase, iar represiunea este ingrozitoare. Nu stiu cati manifestanti se afla in inchisoare in prezent", a declarat Chavez.

Presedintele venezuelean si aliatii sai din Partidul Socialist din Venezuela au declarat ca problemele economice si sociale din SUA si Europa sunt dovezi ale iminentei caderi a capitalismului: "Saracia creste, mizeria creste. Dar acel imperiu este inca acolo, este inca o amenintare... Obama este in cadere, pentru o multime de motive. El a fost o mare frauda".

In ultimele zile, vedete de la Hollywood, precum Michael Moore, Alec Baldwin si Susan Sarandon, s-au oprit sa discute cu manifestantii ce demonstreaza in Districtul Financiar din New York, in timp ce alte staruri si-au exprimat solidaritatea cu protestatarii.

Numarul celor care protesteaza variaza zilnic, insa un grup format din circa 200 de persoane ramane permanent la locul protestului. Ei dorm pe saltele, bat in tobe si folosesc laptopuri Mac pentru a strange aderenti. De cateva ori pe zi, ei marsaluiesc spre Wall Street strigand: "Asa arata democratia!"