Fostul sef al socialistilor francezi, Francois Hollande s-a clasat pe primul loc la alegerile primare organizate de Partidul Socialist, in urma carora va fi desemnat candidatul la presedintie in 2012. Hollande, de 57 de ani, a obtinut 39% din voturi, devansand-o pe Martine Aubry (61 de ani), care a obtinut 31% din voturi, relateaza AFP. Cei doi lideri socialisti urmeaza sa se confrunte intr-un nou tur de scrutin, care va avea loc duminica viitoare.

Surpriza a venit din partea lui Arnaud Montebourg, 48 de ani, sustinator al globalizarii si protectionismului european, care s-a clasat pe locul trei (17%).

Invinsa scrutinului este Segolene Royal, in varsta de 58 de ani, fost candidat al Partidului Socialist la alegerile prezidentiale, in 2007. Ea a obtinut doar 7% din voturi si s-a clasat pe locul patru.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor aproape definitive, primii doi clasati ai scrutinului au facut apel la unitate.

Francois Hollande a solictat o mobilizare masiva pentru candidatura sa, precizand ca este in msaura sa faca fata "provocarilor cu care se confrunta tara" si prezentandu-se drept "candidatul schimbarii". El poate conta, pana acum, pe sprijinul lui Manuel Valls, care reprezinta aripa de dreapta a partidului si a obtinut 6 la suta din voturi.

Martine Aubry a facut declaratii similare. "In al doilea tur, voi aduce schimbarea de fond. Si, pe aceasta baza, adunandu-i pe toti cei care vor cu adevarat sa schimbe tara noastra (...), il voi invinge pe Sarkozy in 2012", a spus ea.