24 de persoane au fost ucise si cel putin 200 au fost ranite duminica in ciocnirile care au insotit o demonstratie a crestinilor copti in centrul orasului Cairo, potrivit unui raport al Departamentului de Sanatate, citat de televiziunea de stat egipteana, potrivit AFP. Coptii ii invinuiesc pe musulmanii radicali pentru demolarea completa a unei biserici copte din provincia Aswan. Tensiunile intre cele doua tabere au crescut dupa ce presedintele Hosni Mubarak a fost alungat in urma unei revolte populare.

Protest violent la CairoFoto: Reuters

UPDATE Un corespondent AFP relateaza ca ciocnirile dintre protestatarii musulmani si crestinii copti au continuat in cursul noptii de duminica, in apropierea unui spital central din Cairo, unde se gasesc cadavrele mai multor manifestanti copti, ucisi in urma demonstratiilor din fata cladirii televiziunii publice.

Televiziunile egiptene au surprins protestatarii care aruncau cu coctailuri molotov, in timp de masinile armatei ardeau in fata cladirii televiziunii de stat, informeaza BBC.

Crestinii copti din Egipt, care alcatuiesc aproximativ 10% din populatie, acuza consiliul militar al tarii ca este prea indulgent cu autorii unui sir de atacuri anti-crestine. Protestatarii au cerut duminicac onsiliului militar inlaturarea guvernatorului din provincia Aswan, dupa ce biserica a fost demolata partial vineri.

Manifestantii au inceput sa ajunga in centrul capitalei Cairo, unde s-au adunat in fata sediului televiziunii publice, scandand "Jos maresalul" Hussein Tantaoui, lider de facto al Egiptului dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak.

Ciocnirile au inceput in fata cladirii televiziunii publice din centrul Pietei Masperi, insa s-au raspandit curand in Piata Tahrir, epicentrul demonstratiilor care au dus la demisia presedintelui Mubarak. Nu se stie inca cati dintre cei ucisi sunt soldati si cati demonstranti.

Protestatarii au cerut, de asemenea, demisia consiliului militar si, in special, cea a presedintelui consiliului, Mohamed Tantawi.

Sute de protestatari din ambele tabere s-au atacat cu bastoane, portivit unor martori citati de BBC.

Mii de oameni s-au alaturat marsului initial, care a pornit din nordul capitalei Cairo catre cladirea televiziunii de stat, unde acestia intentionau sa organizeze un protest. Ei au declarat ca au fost atacati de alte persoane inainte ca ciocnirile cu fortele de securitate sa izbuneasca.

Premierul Essam Charaf a cerut crestinilor si musulmanilor din tara sa nu cedeze in fata "apelului la razvratire". El a declarat, intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, ca ceea ce se intampla nu sunt ciocniri intre musulmani si crestini, ci "incercari de a provoca haos si revolta".

Violentele vin inaintea alegerilor parlamentare programate pe 28 noiembrie, primele alegeri de la demisia fostului presedinte Mubarak.

Coptii, care reprezinta cea mai mare minoritate din Egipt, se plang de discriminare intr-o societate majoritar musulmana. Coptii au nevoie de permisiune din partea presedintelui pentru a construi biserici, potrivit unei legi. Egiptul recunoaste conversia de la crestinism la islam, dar nu si invers.