Liberalii aflati la putere in Polonia au castigat alegerile legsilative si au obtinut un procent de 39,6% din voturi, potrivit unui sondaj citat de AFP.

Donald TuskFoto: Agerpres/Xinhua

Partidul liberal Platforma civica, condus de prim-ministrul Donald Tusk, a anuntat castigarea alegerilor legislative din Polonia, cu 39,6% din voturi, potrivit unui sondaj exit-poll publicat de televiziune. Formatiunea a devansat astfel partidul conservator din opozitie, Dreapta si Justitia, condus de Jaroslaw Kaczynski, care a obtinut 30,1% din voturi, in timp ce noua miscare de stanga Ruch Palikota a obtinut 10,1% din voturi.

Pe locul al patrulea se claseaza partidul taranist PSL, cu 8,2% din voturi, in fata formatiunii social-democrate SLD (7,7 %).

In urma alegerilor, coalitia de guvernamant a liberalilor din Platforma civica si Partidul taranesc (PSL) isi pastreaza majoritatea in Parlament, cu 239 de locuri din 460, dupa cum arata un sondaj la iesirea de la urne.

Cele mai recente sondaje dadeau ca favorita Platforma civica (PO) a lui Tusk, care avea un avans de peste sase procente fata de Partidul Dreptate si Justitie (PiS) al lui Kaczynski, cele doua formatiuni fiind creditate cu 35,5% si, respectiv, 29,1% din intentiile de vot.

Liberal si pro-european, Donald Tusk, 54 de ani, insista pe succesul echipei sale, aflate la putere din 2007 - crestere economica neintrerupta, in ciuda crizei mondiale, deficite publice in scadere, datorie sub control - si cere un nou mandat de premier, pentru inca patru ani.

Conservator si eurosceptic, Jaroslaw Kaczynski, 62 de ani, fratele geaman al presedintelui Lech Kaczynski, decedat in 2010 in accidentul aviatic de la Smolensk (Rusia), si premier in 2006-2007, mizeaza pe uzura politica a lui Tusk pentru a reveni la putere.