Autoritatile japoneze din sanatate au inceput verificarea a peste 300.000 de copii care traiesc in apropierea centralei nucleare de la Fukushima pentru a detecta eventuale modificari la nivelul tiroidei, informeaza BBC.

Centrala nucleara FukushimaFoto: Reuters

Parintii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o posibila legatura intre nivelul radiatilor si probleme ale tiroidei, dupa ce au citat rapoarte in urma dezastrului de la Cernobil din 1986.

Testele au inceput dupa ce un sondaj neoficial a aratat ca 10 din 130 de copii evacuati de la Fukushima prezentau probleme hormonale si de alta natura ale glandei tiroide, potrivit AFP. Cei care au efectuat studiul nu au putut insa stabili o legatura intre problemele descoperite si criza nucleara din Japonia.

Oficialii din domeniul sanatatii spera sa testeze peste 360.000 de persoane sub 18 ani si sa urmareasca constant starea lor de sanatate. Autoritatile japoneze estimeaza ca nu ar trebui sa existe nici un risc de radiatii pentru copiii care stau la 20 de kilometri departe de zona evacuata. Guvernul japonez a declarat ca decontaminarea zonei afectate ar putea dura ani de zile.

Peste 6000 de cazuri de cancer tiroidian au fost descoperite la persoanele care in copilarie sau adolescenta au fost expuse radiatiilor dupa accidentul nuclear de la Cernobil.

Centrala nucleara de la Fukushima a fost grav avariata in urma cutremurului si a tsunamiului din luna martie care au ucis 20.000 de oameni.