Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au promis duminica un plan "rapid" de rezolvare a crizei datoriilor suverane din Zona Euro, fara a oferi insa prea multe detalii concrete, relateaza AFP.

Sarkozy si Merkel, la BerlinFoto: Reuters

Sarkozy a anuntat la Berlin, intr-o conferinta comuna de presa, "raspunsuri durabile, globale si rapide inainte de sfarsitul lunii", pentru ca "Europa sa ajunga la G20 unita si cu problemele rezolvate".

Franta prezideaza in 2011 grupul tarilor celor mai bogate si ale principalelor economii emergente, care se vor reuni la Cannes in 3 si 4 noiembrie, iar presedintele american Barack Obama a cerut deja un plan european de actiune pentru rezolvarea acestei crize.

Primul punct de actiune: bancile europene, fragilizate de criza datoriilor si care trebuie intarite, inainte de a impune o noua salvare costisitoare a Greciei.

Angela Merkel a precizat ca Parisul si Berlinul sunt "decise sa faca tot ce est necesar pentru recapitalizarea bancilor, pentru a asigura creditarea economiei".

"Acordul este complet" intre cele doua tari asupra acestui subiect, a spus si Sarkozy, insistand asupra "pozitiilor perfect comune".

Merkel a promis ca bancile celor doua state vor fi tratate "dupa aceleasi criterii".

Presa internationala a vorbit insa de divergente intre Franta, ale carei banci sunt foarte expuse fata de Grecia, si Germania, mai putin expusa la obligatiunile Atenei.

FMI cere de doua saptamani recapitalizarea "urgenta" a bancilor europene, apreciind o nevoie de finantare de pana la 200 miliarde euro.

Al doilea punct de actiune: reforma tratatelor europene. Franta si Germania vor propune "modificari importante" ale textelor, potrivit lui Sarkozy, care se pronunta pentru o mai mare "integrare a Zonei Euro".

Angela Merkel adaugat ca "scopul este o cooperare mai stransa intre tarile din Zona Euro", pentru a evita derapajele bugetare.

Cei doi lideri europeni au afisat unitatea de vederi asupra necesitatii de a intari mecanismul european de salvare FESF, destinat sa vina in ajutorul tarilor supra-indatorate.

Fondul "trebuie sa aiba mijloacele de actiune", a spus Merkel, deschizand astfel calea unei noi reforme tehnice a acestui instrument.

In ceea ce priveste Grecia, care ramane epicentrul crizei datoriilor suverane, cancelarul a precizat ca isi doreste o "solutie durabila care sa asigure mentinerea tarii in Zona Euro". Dar nici cancelarul si nici presedintele nu au suflat o vorba despre pierderea care va fi impusa creditorilor, peste nivelul de 21% decis deja in luna iulie.

Fiecare a subliniat ca nu este momentul de a se "intra in detalii", solicitand rabdare pana la summitul G20.

Ramane acum de vazut daca aceasta concordie afisata va linisti pietele financiare, in continuare foarte nervoase, avand in vedere ca actuala criza a datoriilor a facut deja prima victima: banca franco-belgiana Dexia. Guvernele francez, belgian si luxemburghez au ajuns duminica la un acord privind dezmembrarea bancii, care trebuie acum aprobat si de consiliul de administratie al grupului financiar.