Criza din Zona Euro poate fi folosita de Marea Britanie pentru a recupera o parte dintre puterile cedate si pentru a-si renegocia relatiile cu Uniunea Europeana, crede fostul premier conservator britanic John Major, citat de The Daily Telegraph.

Sir John Major crede ca cel mai probabil tarile europene se vor indrepta spre un 'un stat federal in interiorul Zonei Euro".

El a explicat, pentru BBC, ca la un moment dat se va pune problema schimbarii tratatului Uniunii, in conditiile in care o uniune fiscala va modifica raporturile dintre statele europene.

''Cred aceasta ar oferi o oportunitate pentru doua lucruri. In primul rand, ne ofera oportunitatea de a negocia pentru o forma mai supla a Europei, pe care mi-as fi dorit sa o vad in anii 1990".

In opinia sa, Marea Britanie ar trebui sa renegocieze aspecte precum pescuitul, forta de munca, "lucruri precum directiva privind timpul de munca, o legislatie pe care o consider gresita".

In opinia sa, Grecia ar trebui sa intre in faliment, dar doar dupa recapitalizarea bancilor.

'Pe termen scurt, bancile trebuie recapitalizate si Grecia trebuie sa intre in incetare de plati. (...) Daca Grecia intra in incetare de plati si nu isi mai plateste datoriile, toate obligatiunile detinute in alte sisteme bancare de-a lungul Europei vor ramane brusc fara valoare", a argumentat acesta.