Un virus informatic a infectat posturile de comanda de la distanta ale dronelor americane care efectueaza misiuni in Afghanistan si in alte zone de conflict. Incidentul a avut loc in baza militara de la Creech (Nevada, Vest), relateaza revista Wired, care citeaza trei surse anonime, potrivit AFP.

"Un virus informatic a infectat carlinga dronelor americane Predator si Reaper, inregistrand toate comenzile pilotilor atunci cand efectuau la distanta misiuni in Afghanistan si in alte zone de conflict", scrie revista, pe pagina sa de internet.

Potrivit Wired, nu au existat scurgeri de informatii confidentiale in exteriorul bazei iar virusul nu a reusit sa impiedice pilotii sa-si efectueze misiunile.

"Specialistii militari nu stiu daca acest virus (...) a fost introdus voluntar sau accidental", potrivit surselor citate, care reamintesc ca majoritatea misiunilor efectuate de drone sunt comandate de la centrul din Creech.

Cel mai probabil, virusul a fost introdus in computere prin harduri externe, pe care pilotii le efectueaza pentru a transfera informatii de la o statie de lucru la alta.

Programatorii de la Creech s-au lovit de mari dificultati in stergerea virusului, detectat pentru prima oara in urma cu doua saptamani, potrivit Wired.

"Il stergem, dar revine de fiecare data. Nu credem ca este foarte periculos, dar in realitate nu stim nimic", a declarat una dintre surse.

Dronele sunt folosite frecvent de armata americana sau de CIA pentru operatiuni militare de observare sau de bombardament.

Aulaqi a fost ucis de o drona a CIA, au relatat CNN si Washington Post, informatie care nu a fost dezmintita de oficialii americani interogati de AFP.