Fortele de ordine au deschis focul sambata asupra multimii de peste 50.000 de manifestanti care participa la funeraliile opozantului si liderului kurd Mechaal Tamo, asasinat in ziua precedenta la Qamichli, in nord-estul Siriei, afirma Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), citat de AFP.

"Funeraliile lui Mechaal Tamo s-au transformat intr-o manifestatie de 50.000 de persoane care cer rasturnarea regimului" presedintelui Bachar al-Assad, afirma OSDH.

Mechaal Tamo, 53 de ani, membru al Consiliului National Sirian (CNS), principala coalitie a opozitiei, a fost asasinat vineri de persoane necunoscut la domiciliul sau din Qamichli, potrivit militantilor.

"Patru barbati inarmati si mascati au patruns in casa sa si au tras asupra lui, a fiului sau Marcel si a unui coleg", ultimii doi fiind raniti, a explicat OSDH.

Agentia oficiala siriana Sana a afirmat la randul sau ca liderul kurd a fost ucis de "oameni inarmati aflati intr-o masina neagra, care au tras asupra vehiculului sau".

Mechaal Tamo a fost eliberat recent, dupa trei ani si jumatate de inchisoare. El respinsese o propunere de dialog prezentata partidelor kurde de catre autoritati.

La anuntul decesului sau, mii de manifestanti kurzi au iesit vineri pe strazi.