De-a lungul ultimelor luni din viata sa Steve Jobs a primit in locuinta din Palo Alto, California, un numar constant de vizitatori. Era sunat de prieteni vechi care intrebau daca se simte suficient de bine pentru a primi musafiri, probabil pentru ultima oara.

omagiu pentru Steve JobsFoto: Agerpres

In luna februarie, Steven P. Jobs a aflat ca, dupa ani de lupta impotriva cancerului, timpul sau a devenit mai scurt. A spus asta discret, unor cunostinte, care, la randul lor, au soptit si altora. Si astfel a inceput un adevarat "pelerinaj" in casa sa. Telefoanele au inceput sa sune cateva, la inceput, apoi zeci de telefoane pe zi si, in ultimele saptamani, un flux aproape fara sfarsit de oameni doreau sa-i spuna personal la revedere, potrivit unor apropiati ai sai, scrie New Yok Times in pagina electronica.

Cele mai multe telefoane au fost interceptate de catre sotia sa, Laurene. Ea isi cerea scuze si le explica tuturor ca Steve era prea obosit pentru a primi multi vizitatori.

In ultima saptamana din viata sa, Steve a devenit atat de slabit incat ii era greu sa mai urce scarile din casa, a marturisit sotia sa unui prieten. Unii intrebau daca ar putea sa-l sune din nou maine. Ne pare rau, raspundea sotia sa.

A avut atat de multa energie pentru a-si lua ramas bun. Omul care a tinut la viata sa privata foarte mult a decis pe cine are nevoie sa vada inainte de a pleca.

Dl. Jobs si-a petrecut saptamanile finale, ca si intreaga sa viata, de altfel, cantarindu-si bine fiecare alegere. El l-a invitat pe prietenul sau apropiat, medicul Dean Ornish, sa manance impreuna sushi la unul din restaurantele lui preferate, Jin Sho in Palo Alto. Si-a luat ramas bun de la colegii cu care a petrecut multa vreme, inclusiv de la omul de afaceri John Doerr, de la Bill Campbell, membru al Comitetului director Apple si de la directorul executiv al Disney, Robert Iger.

El a oferit consultanta pentru lansarea iPhone 4S, care a avut loc marti, cu o zi inainte ca Steve sa plece din aceasta lume. A vorbit cu cel care care ii va lansa peste doua saptamani biografia, Walter Isaacson si a inceput un nou tratament pentru cancer spunand unor prieteni ca exista motive sa spere ca se va simti ai bine.

Dar, cel mai mult timp l-a petrecut cu sotia si copiii sai - care au acum de administrat o avere de cel putin 6,5 miliarde de dolari si responsabilitatea unei mosteniri a unui simbol.

"Steve facut mereu alegeri", a spus dr. Ornish. "O data l-am intrebat daca el era bucuros ca are copii, si a spus: "Este un lucru de 10.000 de ori mai bun decat orice am facut vreodata".

Steve Jobs a murit miercuri, la varsta de 56 de ani, ca urmare a cancerului de pancreas de care suferea din 2004. Co-fondatorul Apple a fost inmormantat vineri, in cadrul unei ceremonii private.