Statele Unite se afla "mai aproape ca niciodata" de infrangerea retelei teroriste Al Qaeda, a declarat astazi presedintele american Barack Obama, citat de RIA Novosti.

Barack ObamaFoto: Reuters

"In ciuda provocarilor numeroase din Afganistan, am reusit sa-i eliminam pe talibani din afara acestei fortarete, fortele de securitate afgane sunt mai puternice, iar poporul afgan are posibilitatea de a-si crea un nou viitor", a afirmat liderul american.

In declaratia care marcheaza 10 ani de la razboiul din Afganistan, Obama a laudat eforturile armatei americane si a celor aproximativ 1800 de soldati ucisi in timpul razboiului.

"Dupa un deceniu dificil, suntem pe cale de a incheia in mod responsabil razboaiele de astazi de pe o pozitie de forta", a subliniat presedintele Obama. El a mai declarat ca restul trupelor americane se vor intoarce din Irak anul acesta, in timp ce fortele aflate in Afganistan incearca sa predea controlul autoritatilor afgane, cu care Statele Unite vor construi un parteneriat de durata.

In ciuda optimismului aratat de Barack Obama, presedintele afgan Hamid Karzai a declarat pentru BBC ca misiunea NATO a esuat in a aduce pacea si securitatea in Afganistan.

Statele Unite au invadat Afganistanul pe 7 octombrie 2001, la scurt timp de la atacurile teroriste din 11 septembrie, si a avut drept scop inlaturarea regimului taliban, precum si pedepsirea celor responsabili pentru atacuri.