​​Premierul Vladmir Putin a declarat joi ca "avem nevoie de schimbari in economia si politica din Rusia", promitand insa ca "ele se vor produce intr-un mod progresiv", transmite Novinite, citand fragmente dintr-un discurs tinut de seful Executivului rus in cadrul unui forum de investitii. Marti, intr-un articol scris pentru ziarul Izvestia, Putin scria ca Uniunea vamala si Spatiul economic unic, formate in prezent din Rusia, Belarus si Kazahstan, la care au aderat Kargazstan si Tadjikistan, vor deveni in viitor baza pentru o Uniune economica Eurasiatica.

Vladimir PutinFoto: Reuters

"Nu avem nevoie de mari revolutii, avem nevoie de o Rusie puternica", a declarat Putin. "Avem cu adevarat nevoie de schimbari in economia si politica din Rusia, insa ele vor avea loc intr-un mod progresiv. Vom actiona foarte precis pentru a intari fundatiile sistemului nostru politic".

"Pentru a atrage investitii in tara noastra, trebuie sa ne dimnuam riscurile economice si politice. De aceea avem nevoie de o directie stabila in politica Rusiei", a declarat Vladimir Putin in cadrul forumului "Chemarea Rusiei".

Putin, care va obtine cel mai probabil un nou mandat de presedinte al Rusiei la alegerile din 2012, a scris marti in Izvestia ca Uniunea vamala si Spatiul economic unic, formate in prezent din Rusia, Belarus si Kazahstan, la care au aderat Kargazstan si Tadjikistan, vor deveni in viitor baza pentru o Uniune economica Eurasiatica.

Acest lucru este posibil in conditiile unei stranse coordonari economice si politici valutare. Noua uniune nu va deveni alt URSS, ci o legatura eficienta intre Europa si regiunea Asia-Pacific si unul dintre polii lumii moderne, prognozeaza premierul.

Putin a calificat acest proiect drept deschis, invitandu-i si pe altii sa adere. „Intrarea in Uniunea Eurasiatica va permite fiecarui participant, pe langa avantaje economice, o integrare europeana mai rapida si de pe pozitii mai solide. In plus, un sistem logic si echilibrat de parteneriat intre Uniunea Eurasiatica si UE are darul de a crea conditii reale pentru modificarea configuratiei geopolitice si geoeconomice a intregului continent, cu un efect global pozitiv”, scrie Putin.

Putin sustine ca proiectul este "o realizare istorica" pentru toate statele post-URSS, care va rupe barierele pentru intelegeri de afaceri, precum si pentru oamenii aflati in cautare de locuri de munca.