Partidul Poporului (PP), de opozitie, si-a marit avantajul detinut in fata formatiunii socialiste, de guvernamant, si este pe cale sa castige majoritatea parlamentara la alegerile din 20 noiembrie, ce vor avea loc in Spania, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie dat publicitatii duminica si citat de Reuters. PP are in prezent un avans de 15.6 procente in fata socialistilor, comparativ cu 14.8% la inceputul lunii septembrie.

Sondajul Sigma Dos, publicat de ziarul de dreapta El Mundo, sustine ca Partidul Poporului, conservator, este preferat de 47.4% dintre spanioli, in timp ce socialistii ar obtine 31.8% din voturile alegatorilor.

De asemenea, liderul PP, Mariano Rajoy, a urcat pe pozitia a doua in clasamentul celor mai populari candidati, cu un procent de 4.39%. Pe locul trei se afla Rosa Diez, presedintele Progreso y Democracia, in timp ce Josep Antoni Duran i LLeida, liderul Convergencia i Unio (de opozitie), se situeaza pe pozitia a patra.

Cel mai popular candidat continua sa ramana socialistul Alfredo Perez Rubalcaba (4.47%), cel care, in calitate de ministru de Interne, a dus o campanie plina de succes impotriva organizatiei separatiste basce ETA.

Reuters precizeaza ca guvernarea socialista este afectata din cauza ratei somajului, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce economia Spaniei incearca sa iasa din recesiune.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat in luna aprilie a acestui an ca nu va cauta sa obtina cel de-al treilea mandat.

Sondajul de opinie Sigma Dos a fost realizat intre 27-30 septembrie, in ajunul Conferintei Partidului Socialist, desfasurata in acest sfarsit de saptamana in Madrid.